Karnitin en fazla et ve et ürünleri içinde bulunur. Doğal ortamlarda yetişen hayvanların etlerinde daha fazla karnitin bulunurken, seri üretim yapılan hayvanlardaki karnitin oranı daha düşüktür. Bu durum günümüzde toplumda etkili olan obezitenin yaygınlaşmış olmasını açıklayabilir. Bu nedenle karnitin dışarıdan alınabilir. Güvenilir markaların satışa sunduğu karnitin tercih edilerek, vücuttaki eksiklik giderilir. Aksi halde obezite gibi ciddi hastalıkların yaygınlaşması engellenemez. Özellikle vejetaryen olan kişiler karnitin ihtiyacını böyle karşılamalıdır.
Karnitin ne işe yarar?
Vücutta antioksidan görevi gören karnitin bazı hastalıkların oluşmasını ya da ilerlemesini hızlandıran serbest radikallere karşı koruma görevini yerine getirir. Kalp ve damar hastalıkları, beslenme bozuklukları, şeker hastalığı gibi toplum sağlığında önemli yerleri bulunan hastalıklardan korunmayı sağlar. Karnitinin hastalıklar üzerindeki etkisini birlikte inceleyelim.
Kalp krizi: Kalp krizi geçirenlerin sonradan yeni bir ataktan korunması için kullandığı ilaçlara ilave olarak karnitin takviyesi alması kalp krizi riskinin azaltılması açısından önemlidir. Ancak bu konudaki çalışmalar kesin olmadığından, hastaların doktora danışarak karnitin takviyesi alması gerekir.
Anjin: Yapılan araştırmalarda anjin hastalarının karnitin takviyesi alması halinde, egzersizde göğüs ağrısı yaşamadan çalışmalarına devam edeceği belirlenmiştir. Fakat alınacak karnitin miktarı mutlaka doktor denetiminde belirlenmelidir.
Diyabetik nöropati: Kandaki şekerin kontrolsüz şekilde yüksek olması sinirlerde hasara, vücutta kol, bacak, parmak gibi bölgelerde his kaybına, ağrılara neden olur. Bu sorunlar karnitin takviyesi alınarak çözümlenebilir. Araştırmalarda karnitinin sinir hasarı onarımında etkili olduğu belirlenmiştir. Fakat çalışmaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Periferik damar hastalığı: Damar sertleşmesi, akut damar tıkanıklığı gibi sorunlara neden olan periferik damar hastalığında karnitin takviyesinin bacak ağrısı, bacaklarda kramp gibi etkileri azalttığı görülmüştür. Bu hastalar damardaki tıkanıklık nedeniyle bacaklara giden kanın azalması sonucunda yürüme zorluğu çekerler. Doktor gözetiminde karnitin hastalara takviye olarak verilebilir.
Alzheimer: Toplumda giderek yaygınlaşan bu hastalığın ve karnitin bağlantısının araştırma çalışmaları devam etmektedir. Bazı çalışmalarda karnitin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmış olarak sonuçlara ulaşılmış, ancak bazılarında herhangi bir etkisi olmadığı yolunda sonuçlar alınmıştır. Tıp alanında bu konudaki çalışmalara devam edilmektedir.
Sperm azlığı: Erkeklerdeki bu sorun vücuttaki karnitin eksikliğinden kaynaklanabilir. Karnitin takviyesi yapılarak, sperm sayısı arttırılabilir, hatta sperm kalitesi de iyileştirilebilir.
Böbrek hastalıkları: Böbrekler karnitin üretiminden sorumludur. Bu yüzden böbreklerin etkilendiği hastalıklarda vücuttaki karnitin seviyesinde düşme olur. Bu durumda doktor önerisiyle karnitin takviyesi alınabilir.
Sertleşme sorunları: Erkeklerde gerek şeker hastalığında, gerekse prostat ameliyatı sonrasında sertleşme bozukluğu gelişebilir. Başka sorunlarda buna neden olabilir. Bu hastalar üzerinde yapılmış çalışmalarda karnitin takviyesi alınmasının sertleşme sorunlarına çözüm olabileceğini göstermiştir.
Fiziksel performans: Özellikle sporla uğraşanlar ve aktif yaşamı olan kişilerin karnitin kullanması fiziksel performans üzerinde olumlu etkiler yapabilir. Ancak bazı araştırmalarda sağlıklı kişilerin karnitin takviyesi almasının pek faydalı olmadığı yönündedir.
Hipertiroidizm: Bu hastalarda ortaya çıkabilecek sinirlilik, uykusuzluk, titreme gibi sorunların azaltılmasında karnitin alınmasının faydalı olacağı konusunda görüşler vardır. Hastaların doktora danışarak hareket etmesi doğru olacaktır.
Karnitin ne işe yarar, nasıl kullanılmalı, faydalı olur mu gibi konularda bazı bilgiler paylaştık. Normalde vücutta üretilen bu bileşik vücudun hastalıklardan korunmasına, aktivite sırasında yağın kasa dönüşmesine, sağlıklı olmaya yardımcı olabilir. Ancak dışarıdan takviye şeklinde alınacak karnitin mutlaka doktor önerisiyle ve uygun dozda olmalıdır. En doğrusu vücuda doğal yollardan karnitin almaya çalışmaktır.