{ "title": "Yüksek Lisans Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/yuksek-lisans-ne-ise-yarar.jpg", "date": "20.01.2024 03:37:29", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Yüksek Lisans Ne İşe Yarar, günümüzde eğitimin önemi yadsınamaz. Bilindiği üzere artık herhangi bir üniversite bölümünü bitirmek bir iş sahibi olmak için yeterli olmuyor. İşte tam bu noktada yüksek lisans kavramı ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir lisans bölümünden mezun olan kişiler okuduğu bölüm üzerine daha da uzmanlaşmak veya iş hayatında yükselmek amacıyla yüksek lisans programlarına başvururlar. Oldukça çok sayıda talep gören yüksek lisans programları, bazı üniversiteler tarafından kişilerin işten sonra katılmaları amacıyla geceleri de hizmet verirler. Daha çok akademik kariyere doğru giden bir basamak olarak görülen yüksek lisans, günümüzde her insan için cezbedici bir olanak olarak görülmektedir.

Yüksek lisans ne işe yarar, lisans eğitiminin bitmesiyle birlikte devam ede ve tezli-tezsiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu programa katılabilmek için programın sunduğu bazı şartları ve ALES sınavında istenilen puanın alınması gerekmektedir. Ayrıca bu programa 'Master'da denilir. Tezli yüksek lisans ile amaç bilimsel bilgiler elde etme, bilgileri değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazandırmaktır. Bu programlara alım yapılırken yabancı dil sınavı ve mülakat sonuçları göz önünde bulundurur. Yüksek lisans; kişinin kendi bölümüyle ilgili daha derin düşünmesini, yeni ve eleştirel bir bakış açısı, unvan ve iş bulma fırsatı, akademisyen olma fırsatı ve alan hakkında düşünme yetisini sağlamaktadır.

Yüksek lisans ne işe yarar, bir yüksek lisans programına katılabilmek için ilk aranan şart herhangi bir lisans bölümden alınmış olan lisans diplomasıdır. Eğer yurt dışından alınan bir diploma var ise bu diplomanın YÖK tarafından onaylanması gerekir. Üniversiteler arası kurul kararı ile hangi bölümlerin yüksek lisans programına katılacağı kararlaştırılır. Başka bir bölümden katılım için önce Fakülte Merkez Yetkili Kurullarının görüşleri alınır. Daha sonra Dekanlık kurulunda ele alınır ve Enstitü Kurulunda karara bağlanır. Son olarak da Senato tarafından öğrencilere duyurulur. İkinci olarak da Akademik Personel ve Lisans Eğitimi Giriş Sınavından 55 puan almak gerekir. Bu puan her üniversiteden üniversiteye değişmektedir. ALES sınavı puanından sonra ise yüksek lisans programlarına başvuran kişiler yabancı dil sınavına tabi tutulur. Son olarak ise değerlendirme aşamasına geçilir. Bir adayın bilimsel başarı notu, yüksek lisans programına başvurduğu bölümün puan türünden ALES sınavında alınan puanın yüzde 50'si, lisans kademe not ortalamasının %15'i, mülakat notunun %20'si ve yabancı dil sınavının %15'i alınarak toplanır. Ortay çıkan puan türü yüksek lisans için gerekli olan puandır. Adayın başarılı olabilmesi için bu puanların toplamının 50 ve üzeri olması gerekmektedir.

Yüksek lisans ne işe yarar, tezli yüksek lisans programlar dışında tezsiz yüksek lisans programları da bulunmaktadır. Bu programın amacı ise öğrenciye mesleki bilgiler vermek ve bu bilginin nasıl kullanılacağı hakkında uygulamalı olarak göstermektir. Toplam 30 krediden az olmamak koşulu ile en az on adet ders ile oluşturulan proje derslerinden oluşur. Dönem projesinin alındığı dönemde proje için başvurmak ve dönemin sonunda bu proje için bir rapor bildirmek zorunludur. Bazı üniversitelerde senato kararı ile dönem sonunda yeterlilik sınavı da uygulanabilir. Bu dönem projesi kredisiz olmakla birlikte başarılı veya başarısız olarak değerlendirilebilir.
" } ] }