{ "title": "Ventolin Şurup Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/ventolin-surup-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 18:53:16", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ventolin şurup ne işe yarar; Ventolin şurubun etken maddesi Salbutamol sülfattır. İlaç solunum işleminin daha iyi yapılabilmesi için solunum yolundaki kasların gevşetilmesine yardımcı olur. Ayrıca astım belirtilerinin giderilmesi ve önlenmesinde, hafif astım hastalarında, yani hafif orta ve şiddetli astım rahatsızlıklarında atakların rahatlatılması için kullanılan bir ilaçtır. Bunun yanında bronşit ve amfizem gibi hastalıkların solunum yolunda oluşturduğu tıkanma ile ilgili durumlarda da hastada rahatlama meydana getirir.

Ventolin ilaç ne işe yarar

İlaç kullanımında içeriğindeki etken maddeye alerjisi olan hastaların kullanmaması gerekir. Ayrıca Ventolin şurup astım krizi başladıktan sonra kesinlikle kullanılmamalıdır. Başlamış olan bir astım krizinde tedavi için daha etkili olan inhilasyon ilaçlardan kullanılması gerekir. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastaların veya hastalık nöbet bozuklukları, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, aşırı aktif tiroid, yutma zorluğu, epilepsi gibi hastalıkları olan kişilerin bu ilacı kullanmadan önce mutlaka bir doktora başvurmaları gerekmektedir. İki yaşın altında olan çocuklarda ise yine doktor muayenesi ve tavsiyesi olmadan kullanmayınız. Bir diğer önemli ayrıntıda gebelik ve emzirme dönemlerinde bu ilacın kullanımını yine doktor tavsiyesi olmadan almamaktır.

Ventolin şurup kullanım şekli

Hastaların doktorlarının verdiği reçete ile ilaç kullanımını yapmaları gerekir. Tedavinin başlangıcından bitimine kadar doktorunuzun tavsiyelerini birebir uygulamanız gerekir. İlacın doz alımı miktarını belirleyebilmek için içerisinde bulunan ölçek yardımı ile alınmasında fayda vardır. Kullanılan ölçeğin her ilaç içiminden sonra temizlenmesi ve kurulanması çok önemlidir.

Ventolin şurubu yan etkileri nelerdir?
Ventolin şurubu kullanımında özellikle astım hastalarında basamaklı tedavi uygulanır. Bu basamaklı tedavide mutlaka program takip edilmeli ve hastanın tedaviye verdiği cevap klinik olarak ve akciğer fonksiyonları açısından testler ile gözden geçirilmelidir. Hastada oluşan semptomları kontrol için kısa ve etkili inhale olan beta-2 agonist kullanımının artışı, astım hastalığındaki kontrolün kötüleştiğini gösterir. Bu durumda hastaya uygulanan tedavi planının değiştirilerek yeniden düzenlenmesi ve uygulanması gerekir. Astım hastalarında astım kontrolü kötüleşir ve ani, ilerleyici bir hal alır ise potansiyel olarak hastanın yaşamı tehdit altına girer. Bu durumda direk kortikosteroid tedavisine başlanması ve ilaç dozun arttırılması gerekmektedir. Bu tür risk altına giren hastalarda günlük olarak doruk akım kontrollerine başlanmalı ve hasta takip edilmelidir. Astım hastalarında ilacın vereceği etkide azalma veya işlevinin süresinde kısalma gözlemlenir ise mutlaka doz arttırımına gidilmeli ve ilaç kullanımı sıklaştırılmalıdır. Aynı zamanda bu durumda mutlaka doktorlarına görünmeli ve oluşan gelişmeler bildirilmelidir.

Ventolin şurubu ne işe yarar; şurup astım hastalarında faal olarak kullanılan ilaçların başında gelir önemli olan krizler başlamadan doktorun reçete direktifleri ile doğru dozlarda alımının sürekli olarak yapılmasıdır. Astım krizleri başladığında Ventolin şurup alımı kesilmeli ve en kısa sürede doktora gidilmelidir. İlaç da alışkanlık olması durumunda etkisi ve iyileştirme süresi azalacağından bu gibi durumlarda doktor bilgisi dahilinde gerekli doz arttırımları yapılarak hasta astım rahatsızlığı için gerekeni yapmalıdır.

Sağlıkla kalın.
" } ] }