{ "title": "Toprak Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/toprak-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 20:54:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Toprak ne işe yarar, toprak yeryüzündeki bitki örtüsünün besin deposu olarak önemli bir yere sahiptir. Ayrıca toprağın üst yüzeyi hem insanların hem de diğer canlıların beslenme kaynağını oluşturur. Eko sistemin devamlılığının sağlanması için, toprağın içindeki canlıların büyük önemi vardır. Bir gram toprakta milyonlarca canlı bulunur. Toprak bir karışım olarak kabul edilmelidir. Verimli bir toprakta, humus oranı yüksek olan bir toprakta üstteki 10 cm'ye kadar olan kısım çok önemlidir. Toprak bütün canlıların dolaylı olarak ya da doğrudan yaşamak için ihtiyaç duyduğu bir alandır. Yeryüzündeki bitkilerin, kayaların ve taşların bozulması, parçalanması sonucunda oluşmuş en üst katmanıdır. Canlılığın olduğu her yerde toprak vardır. Buzullarda, çöllerde, kayalık yerlerde toprak olmadığından, canlı bitkiye bile rastlayamazsınız. Dolayısıyla insan yaşamı da toprağın olmadığı yerlerde düşünülemez.

Toprak ne işe yarar, toprak canlılığı nasıl korunur?

Toprakta bulunan çözünen tuzlar ve organik bileşikler kurak alanlarda yüzeye yakın olan yerlerde, sulak alanlarda ise alta tabakalara doğru yoğunlaşır. İnsanların ve diğer canlıların beslenmesinde toprak önemlidir. Toprağın özelliklerine göre işlenmesi, toprağı verimli bir kaynak durumuna getirir. Zirai uygulamalar doğu şekilde yapılmadığında, toprağın da verimi düşer ya da verimsiz hale gelmesine neden olabilir. Toprağın korunması verimin yüksek düzeyde olmasını sağlar.

Toprağın canlılığı içinde ve üzerinde yaşam süren canlıların özellikle mikroorganizma, solucan, mantar, küçük memeliler, nematod sayesinde sağlanabilir. Bunlar azot çevriminde oldukça önemlidir. Bunun dışında köstebek, fare, solucan gibi canlılarda toprağa açtıkları boşluklarla hem toprağın havalanmasına hem de yağmurların toprak tarafından kolay emilmesine yardımcı olur. Toprakta hem tetanos gibi ölümcül hastalıklara yol açan mikroorganizmalar hem de hastalıkların tedavisinde gerekli olan penisilin, streptomisin gibi küfler barınır. Toprakta erozyon oluşması verimin düşmesine neden olur. Toprağın küsmesi halinde ilk aşamadaki verimlilik tekrar kazandırılamaz. Ancak canlılığını yitirmemişse, uygun bir gübrelemeyle toprak yeniden canlandırılabilir.

Toprak bitki beslenmesini sağlar

Toprakta bitki yetişiyorsa, içeriğinde belli oranda organizma faaliyetiyle, atıklar bulunur. Organik maddeler bozuşmuş ve değişim gösterdiyse bunlarda humus olarak toprakta olur. Toprakta bulunan organik maddelerin %1 oranı fosfor, %5 oranı azot, %0,5 oranı da kükürtten oluşur. Azotun çoğunluğu kil mineraline bağlı olur. Faydalı azot ise yağmurla atmosferden inene nitrat asidinde ve baklagillerin köklerine bağladığı azottur. Bu köklerin organizmaların faaliyetiyle bozunması sonucu toprağın içindeki organik madde oranını ve besleyici değerini arttırır.

Bitkiler büyümek ve çoğalabilmek için, oksijen, hidrojen, karbon, kükürt, fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi elementlere gereksinim duyar. Oksijen, karbon ve hidrojen dışında kalan besinlerini topraktan kökleri yardımıyla alan bitkiler, elementlerin bazısını katyonlar şeklinde, azotu nitratlar, kükürdü sülfat, boronu borat halinde alır. Toprakta uzun süre suni gübre kullanılmadan tarım yapılırsa, bitkilerin beslenmesi için gereken maddelerin bir kısmı yetersiz hale gelir. En fazla azot eksikliği ortaya çıkar. Bu eksiklikler mutlaka gübreleme yoluyla tamamlanmalıdır. Çünkü toprak bitkileri besleyemez ise insanlar ve diğer canlıların beslenmesi de olumsuz etkilenir.

Toprak ne işe yarar, bunu hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Yeryüzünde ekolojik bir denge vardır. Bu dengenin korunmasında toprağın önemi büyüktür. Toprağın yapısında, işlevlerinde olabilecek herhangi bir aksaklık dengenin bozulmasına yol açar.
" } ] }