{ "title": "Telefon Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/telefon-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 22:13:21", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Telefon Ne İşe Yarar, birbirinden uzak kimseler arasında iletişimi ve bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aracıdır. Ağızdan çıkan ses dalgalarını elektrik sinyaline çevirir ve daha sonra karşıdaki kişide tekrar ses dalgalarına dönüşerek sesin iletimini sağlar. Uydular ve telefon şebekeleri aracılığı ile bu ses iletimi sağlanır. Sözcüğün kökeni ise eski Yunanca Telos (Uzak) ve phone (Ses) sözcüklerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından geliştirilmiştir. Bu iki Uzman 15 Şubat 1880 tarihinde karşılıklı konuşarak ilk başarılı denemelerini gerçekleştirmişlerdir.

Telefon ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Telefon ilk icadında telgraf sistemine benzetilerek yapılmış ve demir tellerin kullanımı ile toprakların bağlantı olduğu için sesler çok cızırtılı bir şekilde gelmiştir. Bakır alaşımları geliştikçe demir tellerin sayısı arttırıldı ve değişik sesler gönderen bir kısa devre (Multiplex) yapıldı. 1920 yılında Graha Bell tarafında ise operatörler olmadan karşılıklı olarak bağlanma gerçekleştirildi. Diğer önemli bir devrim de yüksek radyo frekanslarından yararlanılarak uzak mesafe konuşmaları gerçekleştirmiştir. Frekansların yükselmesi ile konuşulan kanallar da çoğaltılmıştır. Bunun ardından da uydu araçları ile yapılan konuşmalar izlenmiştir. Türkiye'de ise Osmanlı Devleti döneminde Atatürk'ün emri ile 1926 yılında ilk otomatik telefon santrali kurulmuştur. Bir telefon aletinde ses alıcı, mikrofon kaynağı, ses verici, anahtarlar ve çağırma kadranı bulunur. Telefon ahizesi gelen sesi elektrik enerjisine ve elektrik enerjisini de ses dönüştürür.

Telefon ne işe yarar, günümüzde teknolojinin her dakika geliştiği göz önüne alınırsa telefonun şu sıraları kullanımı oldukça yaygın hale gelmiştir. İnsanlar bu aygıt olmadan kendilerini kötü hissetmekte ve iletişimin sadece bu aygıt ile olabileceğini kabullenmişlerdir. Telefon bu kadar abartılacak öneme sahip olmasında android özelliklerin eklenmesi ve sosyal ağların artması etkili olmuştur. Artık her işlemin bu küçük cihaza indirgenmesi ile insanlar arasında yaygınlığı artmıştır. İnternet bağlantıları, oyunlar, banka işlemleri, konuşma ve daha nice özelliği bünyesinde barındıran bu aygıtın yararları saymakla bitmiyor. Fakat bunların karşılığında zararları da oldukça fazladır. Artık yüz yüze konuşmanın önemini yitirmesi ve özellikle de gençlerin sürekli elinden düşürmeyerek iletişimin kaybolması bu zararlardan bazılarıdır.

Telefon ne işe yarar, telefonun bir devrim niteliğinde bir aygıt olduğu tüm dünyaca kabul görmüştür. Eskiden haberleşme, muharebelerde rapor bildirme, gazetecilik alanında gelişen olaylar hakkında bilgi alma gibi amaçlar için kullanılan bu aygıt, günümüzde ise artık sosyal sitelerde boy gösterme, arkadaş grupları arasında her an iletişimi sağlama, her han nerede olduğunu haberdar etme gibi amaçlar olarak yerini almıştır. Ancak bu zararların dışında telefonu iyi ve doğru bir şekilde kullanılırsa bu devrin niteliğindeki araçtan mümkün olduğunca yararlanmak ihtimaller dahilindedir.
" } ] }