{ "title": "Spiral Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/spiral-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 11:45:19", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Spiral ne işe yarar; rahim içi araç (RİA) olarak da bilinen spiral uzun süreli doğum kontrol yöntemlerindendir. T biçiminde plastik bir parçadır ve rahim içine yerleştirilir. İşleyişi türüne göre değişmektedir. Temel olarak bütün spiraller rahim içine yerleştirildikten sonra gebeliği önlüyor. Vücut spirali yabancı bir cisim olarak algılıyor ve bölgede iltihabi reaksiyon oluşturuyor. Bu tepkime spermleri etkisiz hale getiriyor. Ayrıca döllenme gerçekleşmişse bile yumurtanın rahim duvarına tutunmasını engeller. Yani kadın gebe kalma korkusu yaşamadan ilişkide bulunabilir. Doğum yapmamış, genç bayanlarda rahmin içine spiralin oturması zordur. Ayrıca yan etkileri fazla ve bu kadınlarda spiralin rahimden düşme riski vardır.

Birden çok sayıda partneri olan kadınlara spiral önerilmez. Çünkü ilişkiye girilen partner sayısı arttıkça kadının enfeksiyon kapma riski bir o kadar artacaktır. Bu enfeksiyonlar rahimde spiral varken daha rahat oluşmaktadır.

Spiral ne işe yarar, uzun süreli kullanılan doğum kontrol yöntemidir. Bir spiral yaklaşık olarak 5-10 yıl rahim içinde durabilmektedir. Bu süre spiralin markasına ve türüne göre değişir. Aynı zamanda spiral ekonomiktir. Bu sebeple kullanımı çok yaygındır. Dünya genelinde yaklaşık 110 milyon kadının spiral taktığı düşünülüyor. Çünkü günümüzde en güvenli ve en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir.

Spiral nasıl takılır?

Spiral taktırmak isteyen kadın jinekologlarıyla görüşmelidir. Yapılan fiziki muayene sonucunda spiral taktırmaya engel bir durum olmadığı kesinleşirse uygun bir spiral seçilmelidir. Spiralin takılması kolay bir işlemdir. Genellikle adetin 3. Günü yerleştirilebilir. Bu dönemde spiral daha rahat takılır. Ayrıca doğum ve kürtaj sonrası hemen takılabilir. Spiral takılmadan yarım saat önce ağrı kesici alınır. Takılmasında jinekolojik muayenede olduğu gibi rahim görüntülenir. Bölge antiseptik solüsyonla temizlenir. Rahim düz konuma getirilir ve boyu ölçülür. Bütün bu işlemlerden sonra sıra spiralin yerleştirilmesine gelir. Ucu pamuklu tahta bir çubuk yardımıyla rahim içine yerleştirilir. Şekli T olan spiralin üst çizgisi rahim tavanına dayandırılır. Bu şekilde oynaması engellenir. İşlem tamamlandıktan sonra spiralin yerleşimi ultrasonla kontrol edilir.

Spiral ne işe yarar?

Genellikle her kadın spirale uyum sağlar. Spiral takıldıktan sonra küçük kramplar yaşanabilir. Bu kramplar uzun sürmeyeceği gibi doktorun verdiği ağrı kesicilerle hemen kesilir. Bazı durumlarda da adet dönemindeki sancılar artabilir. Ayrıca kanamada artış gözlemlenebilir. Yalnız şiddetli kanama ve ağrı olması normal değildir. Spiralin doğru yerinde olmadığı, yanlış takıldığını gösterir. Derhal doktora başvurulması gerekir. Spiral taktıran kadınlar bir ay sonra kontrole gitmelidirler.

Spiral nasıl çıkarılır?

Spiralin çıkarılması kolay ve ağrısızdır. Spiralin ucunda rahim ağzından sarkan ufak bir vardır. Çıkarma işleminde bu ip çekiliyor. Spiralin ipi rahim içine kaçmışsa veya yerinden oynamışsa işlem biraz daha uzayabiliyor. Bu durumda rahim açılıyor ve özel aletlerle spiral çıkartılıyor. Spiral uzun zamandır kullanılıyorsa yerine biraz fazla alışmış olabilir. Böyle durumlarda histeroskobi denilen bir aletle spiral yerinden oynatılıyor ve alınıyor.
" } ] }