{ "title": "Serum Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/serum-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 10:56:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Serum ne işe yarar, serum kanın pıhtılaşmasından sonra üstte kalan saydam, sarımtırak renkteki sıvıdır. Kanın içine pıhtılaşmayı engelleyen bir madde koymada tüpün içine konursa, oda sıcaklığında birkaç saat kaldığında merkezkaç yapılırsa kan iki kısma ayrılır. Alttaki kısma pıhtı, üstteki sarımsı sıvıya da serum adı verilir. 1 litre kanın içeriğinde 400 gram serum vardır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan ise fibrinojen denilen proteinli maddedir. Kan pıhtılaştığı zaman bu maddenin tamamı pıhtıya geçmez. Bir kısmı serum içinde kalır. Serumun içinde fibrinojen dışında başka maddeler olmadığında, buna plazma denir. Yani serum sadece kanın sıvı olan kısmı değil, fibrinojen gibi maddelerinde bulunduğu sıvı olan kısmıdır.

Serumun içeriği %90-92 oranında sudan oluşur. İçeriğindeki maddeler de kanın dolaştırılması için gereklidir. Hücrelere taşınacak glikoz, protein gibi besin maddeleri burada bulunur. Akyuvarların sentezledikten sonra salgıladığı antikorlar, bazı enzimler, iç salgı bezlerinden kana karışan hormonlar, vitamin ve mineraller serumda bulunan öteki maddelerdir.

Tıpta serum kullanımı

Serum aynı zamanda tıpta başka amaçları ifade etmek içinde kullanılır. Mesela ameliyatın ardından su kaybı için, kan kaybı için takviye olarak damardan verilen içeriğinde tuzlar ya da başka besleyici maddeler bulunan hazır sıvılarda serum olarak tanımlanır.

Hastalıkların bir kısmında hastalara verilecek hazır antikor için, aşı yapılan hayvanlardan elde edilmiş serum hastalara enjekte edilebilir. Bu serum tedavisi olarak tanımlanır. Buna örnek vermek gerekirse; atlardan elde edilen tetanos serumu insanlarda kullanılır.

Serum aynı zamanda bozulan ve kesilen sütün üzerine çıkan suya da denir.

Kan bileşiminin osmos koyuluğunda olan tuzlu suyu da fizyolojik serum olarak tanımlanır.

Halsiz düşen hastaların güç kazanması amacıyla verilen serumun koyusuna da hipertonik serum adı verilir.

Serum ne işe yarar?

Serum çeşitli hastalıkların tedavi edilmesinde ilaç şeklinde kullanılır. Kandaki antikorların hastalıklarla çarpışması şeklinde bu tedaviler uygulanır. Serum kullanılan hastalıkların en bilinenleri ise; tifüs, çocuk felci, kuduz, tetanos, boğmaca, dizanteri, akrep sokması, şarbon, kolera, veba, mantar zehirlenmesi, difteri, akrep sokması, yılan sokması, kangren olarak sayılabilir.

Serum vücuda hastalık mikroplarının alınmasından sonra yapılır. Serumun hastalıkları iyileştirme özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle serum için bir tür ilaç tanımlanması yapılabilir. Serum ne işe yarar, neden kullanılır, faydaları nelerdir bunlar hakkında çeşitli bilgiler paylaştık. Serumun sağlık açısından faydalı olduğunu belirttik. Hastalıkların iyileştirilmesindeki etkisini değerlendirdik. Umarız faydalı olmuştur.
" } ] }