{ "title": "Selenyum Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/selenyum-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 01:20:40", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Selenyum ne işe yarar, vücutta az oranda bulunan temel minerallerden olan selenyum, E vitamini ile birleştiğinde antioksidan etki yaratır. Antioksidan olarak çalışan selenyum hücrelere zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar. Serbest radikaller hücre yapısı haricinde DNA'ya da zarar verebilir. Dolayısıyla kalp hastalıkları dahil olmak üzere vücut birçok hastalığa karşı açık olur. Vücutta selenyum eksikliği çok nadir olarak görülür. Bazı kişilerde yetersiz beslenme, birtakım ilaçların kullanımı, sağlık koşulları nedeniyle selenyum eksikliği yaşanabilir.

Selenyum ne işe yarar?

Selenyum tiroit fonksiyonları için gereklidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve fonksiyonel olarak çalışması için gerekli olan mineraller arasında yer alır. Selenyum üzerinde yapılan araştırmalara göre astım hastalarında yaşanan şikâyetleri azaltır. Vücutta selenyum seviyesinin düşük olması farklı kanser türlerinin gelişme riskini azaltır. Selenyum eksikliği nedeniyle damar sertliği, romatoid artrit ve erkelerde kısırlık gelişebilir.

Selenyum, pankreasın aktif şekilde çalışması içinde gereklidir. Karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı şekilde devam etmesi için gereklidir. Selenyum, E vitamini, çinko ile kullanıldığında prostat büyümesine karşı faydalı olur. Sağlıklı ve düzenli beslenen kişilerde selenyumun takviye şeklinde alınmasına gerek yoktur. Fakat Crohn ve HIV gibi durumlarda selenyumun takviye şeklinde alınabilir.

Selenyum ihtiyacı ne kadardır?

Günlük alınması gereken selenyum miktarı yetişkinlerde 55 mikrogram, gebelik döneminde 60 mikrogram, emzirme döneminde ise 70 mikrogramdır. Selenyum, deniz ürünleri, tavuk, hindi, mantar, yumurta, kabak çekirdeği ve farklı tahıl ürünlerinden karşılanabilir.
" } ] }