{ "title": "Selenyum 74 Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/selenyum-74-ne-ise-yarar.jpg", "date": "20.01.2024 00:57:48", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Selenyum 74 Ne İşe Yarar; Selenyum elementi antioksidan özelliği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Aynı zamanda selenyum elementi vücutta oluşan serbest radikallerin etkisini azaltarak, vücut için öngörülmeyen maddelerin oluşmasını engeller. İnsanlar hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duyarlar. Bu oksijen vücutta yandığı zaman çeşitli serbest radikallerin oluşmasını sağlar ve oluşan bu serbest radikaller vücudun çeşitli organlarına zarar vermektedir. Oluşan bu serbest radikallerle vücudun savaşması için antioksidanlara ihtiyaç vardır. İşte bu durumda selenyum elementine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yüksek selenyum elementine sahip insanların kanser hastalığına çok nadir yakalandıkları saptanmıştır.

Selenyum 74 Ne İşe Yarar; Selenyum 74 metal olmayan bir kimyasal elementtir. Selenyum 74 element tablosunda oksijen ve kükürt ile aynı gruptadır. Selenyum 74 kimyasal olarak 'SE' ile temsil edilir. Selenyum 74'dün atom numarası, 34, atom ağırlığı 78,96'dır. Atom ağırlıkları 74, 76, 77, 78, 80 ve 82 olan altı tane kararlı izotopu vardır. 1817 yılında kimyager Jons Berzelius tarafından keşfedilmiştir.

Selenyum 74 tabiatta serbest halde çak az bulunur. Genellikle kurşun, demir, bakır ve gümüş rezervlerinde sülfürlerle birlikte selenürler halinde bulunur. Kurşun odalar metoduyla sülfürik asit üretilirken kurşun odalar çamurunda bir yan ürün olarak açığa çıkar. Sülfit asidiyle elementel duruma indirgenen selenyum, nitrat asidiyle yükseltilir. Buradan indirgenme yapılarak elementel selenyum 74 elde edilir.

Selenyum 74'dün pek çok allotropu vardır. Bunlardan en yaygın olanı metal görünmündeki kristalleşmiş gri selenyumdur. Yoğunluğu 4,8'dir. 217 derecede erir ve yaklaşık 685 derecede koyu kırmızı dumanlar çıkararak kaynar. İyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Işığa maruz kaldığında elektrik iletkenliği artar. Bu özelliği ile fotoelektrik hücre olarak kullanılır. Eritilmiş selenyum aniden soğutulması ile amorf yapıda, koyu kahverengi olur. Selenyumun bu şekilde ısı ve elektriği iletmez. Hafifçe ısıtıldığında kristalleşmiş kırmızı selenyuma dönüşür. Oksijenli kökleri selenit ve selenat, sülfit ve sülfat gibi olup, yükseltgeme vasıtalarıdır. Hidrojen selenür bir gaz olup asitlerin metale etkisi ile meydana gelir. Toksik olup, kötü bir kokusu vardır. Bakır ve kurşun selenürler hariç, bütün selenyum bileşikleri zehirlidir. Etkileri arseniğin etkilerine benzer.

Selenyum 74 kimyasal özellikleri bakımından kükürde benzer. Havada mavi bir alev şeklinde yanarak selenit anhidriti verir. Kükürt, fosfor hidrojen ve halojenlerle birleşir. Metallerle sülfürlere benzeyen selenürleri verir.

Selenyum 74 Nerede Kullanılır
Selenyum 74'ten Zengin Gıdalar; Deniz ürünleri (Ton balığı, somon balığı, pisi balığı, karides), hayvan etleri (Dana karaciğeri, dana eti, hindi eti), yağlı tohumlar, ceviz, ayçiçeğinde yüksek oranda vardır. Sebze ve meyvelerde fazla bulunmaz.

Selenyum 74 ihtiyaç olduğunun işaretleri
Selenyum 74 ne işe yarar, yüksek dozda zehirli olabilir. Günlük ihtiyaç 50-70 mikrogram, tedavi dozu günlük 100-200 mikrogramdır.
" } ] }