{ "title": "Safra Kesesi Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/safra-kesesi-ne-ise-yarar-5569.jpg", "date": "20.01.2024 18:11:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra kesesi ne işe yarar, safra kesesi karaciğerin üretmiş olduğu safra sıvısını depolama görevini üstlenir. Genellikle açlıkta safra kesesinde birikmeye başlayan safra, konsantre edilerek safra kesesinde depolanır. Sindirimde ise safra kesesi kasılır ve içindeki safrayı bağırsaklara boşaltır. Bu sayede sindirimdeki yağlı maddelerin emilimi daha kolay olur.

Karnın üst tarafındaki safra kesesi, karaciğerin hemen altında armut benzeri şekle sahip bir organdır. Karaciğerin ürettiği safrayı konsantre ederek, safra yollarından bağırsağa akışını sağlar. Ancak bazen safra içindeki kolesterol ya da pigmentler çökelek oluşturarak, zamanla taş oluşumuna zemin hazırlar. Böyle bir durumda safra kesesi işlevini yapmakta zorlanır. Taşların büyüklükleri farklı olup, genellikle kolesterol taşlarından oluşur. Röntgen çekiminde görünmeyen taşlar genellikle ağrıyla kendini belli eder. Bunun oldukça rahatsız edici etkileri olur.

Yetişkinlerde günde ortalama 700 ml safra üretimi olur. Safra besinlerle alınan yağları küçük parçacıklara bölerek sindirimde önemli bir rol oynar. Bunun dışında yağların sindiriminden kalan son ürünleri ve yağda çözünen vitaminlerin emiliminde önemli bir etkendir. A, D, E, K vitaminleri yağda çözünen ve safra yardımıyla emilimi sağlanan vitaminlerdir. Kandaki yıkım ürünleri de safra yardımıyla vücut dışına atılır. Safradaki aşırı su ve tuz kaybı, safra kesesinde fazla kolesterol salgılanması gibi etkenler sonucunda kolesterol çökeleğe dönüşerek safra kesesinde taş oluşumuna yol açar. Safra kesesinin taş oluşumundan ya da başka bir sebepten tıkanması durumunda safra bağırsaklara gönderilemez. Bu durumda safra kesesi veya karaciğer tarafından emilir ve kana karışmaya başlar. Böyle bir sorunda kişide sarılık belirtileri ortaya çıkar. Göz aklarında ve ciltte sarılık oluşur. Safra bağırsaklara gelen mide asidinin etkisiyle asidik özellikle kazanan besinleri nötralize eder. Antiseptik yapısı nedeniyle zararlı bakterilerin yok edilmesinde etkili olur.

Safra kesesi ne işe yarar, hangi etkenler safra kesesini etkiler?

Safra kesesinde iltihaplanma olması: İltihaplanmanın en önemli sebebi safra kesesinde oluşan taşlardır. Kolestetit denilen iltihaplanma akut ve kronik şekilde etkili olabilir. Kronik iltihaplanma safra kesesinin büzülmesine neden olur ve işlevini yapmasına mâni olur. Safrada büyüme olduğundan, gaz ve hazımsızlık sorunları yaşanır. Hastanın karın ağrısı çekmesi de bu yüzdendir. Sağ kaburgaların alt kısmında etkili olan ağrı ve sarılıkta iltihaplanma sonucunda gelişir. Yaşı 40 üzerinde olan ve kilolu olanlar safra kesesi iltihaplanması açısından riskli konumdadır. Safra kesesindeki akut iltihaplanma ise karnın sağında ani ağrıya, sırt ve omuz bölgesine yayılan ağrıya yol açar. Bu esnada hastada bulantı ve kusma, ateş gibi belirtilerde ortaya çıkar.

Safra kesesinde taş oluşumu: Safra kesesi içindeki kolesterol ve diğer pigmentlerin oluşturduğu çökelek safra taşlarının nedenidir. Safra kesesinde bozulan denge farklı büyüklükte ve yapıda taşların oluşmasına neden olur. Çoğunluğu kolesterol taşları olan oluşumlar ilk aşamada röntgende bile tespit edilemez. Kalsiyum oranının artması sonucunda düz röntgende tespit yapılabilir. Kadınlar ve fazla kilosu olanlar taş oluşumunda riskli konumdadır.

Safra kesesinin işlevini yapmadığını gösteren belirtileri nelerdir?
Safra kesesi ne işe yarar, safra kesesi işlevini görmediğinde hangi yakınmalar oluşur, bunlar hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Bu belirtilerin olduğunu hissediyorsanız, mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
" } ] }