{ "title": "Rom Nedir Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/rom-nedir-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 04:46:48", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Rom Nedir Ne İşe Yarar, Rom özellikle salt okunur bellek olarak bilinmektedir. Dünyada bulunan bütün bilgisayar firmaları tarafından geliştirilen özel içeriklere sahip olan programları bünyesinde bulundurun bilgisayarda genellikle ilk açılma ile yüklenerek bilgisayarda kontrol işlemlerinin yapılmasını sağlayan bir bilgisayar programı olarak bilinmektedir. Ayrıca rom bellek türlerinden sadece bir tanesidir. Rom da bulunan bilgiler okunabilir bakıla bilinir fakat rom üzerinde değişiklik yapılması asla mümkün değildir. Romda bulunan bilgiler asla silinmezler öyle ki bilgisayarın elektrik kesilmesi ve herhangi bir sebepten dolayı bilgisayarın gücünün kesilmesinde bile rom bilgileri asla silinmezler. Bir başka bilgi olarak romlar telefon veya tabletlere kolaylıkla yüklene bilen ve yüklenmesi ile uygulana bilen bir işletim sistemi olarak da bilinmektedir. Yalnız rom uygulamasını telefon, bilgisayar veya tabletlerde uygulanması için kullanılan cihazın root yetkisine sahip olan bir cihaz olması gerekmektedir. Rom herhangi bir kullanılan cihazda yapılan bütün işlemlerin kayıt edildiği kayıt yeri olarak da bilinmektedir. Rom mesela ram'a göre çok yavaş kalmaktadır ve aynı zaman çok da ucuz olduğu bilinmektedir ve ebat olarak daha hacimlidir. Kısacası rom bir işletim sistemidir. Örneğin windows 7 veya 8 ya da XP gibi romda böyle bir işletim sistemidir. Rom genellikle akıllı cep telefonlarının işletim sistemlerinde kullanılmaktadır.

Rom Çeşitleri Nelerdir?

Rom çeşitleri iki adet olarak bilinmektedir. Birincisi Stock Rom ve ikincisi ise Custom Rom olarak iki ayrılmaktadır.

Stock Rom; Orijinal olarak bilinen telefon üreticilerinin çıkarmış oldukları bir rom çeşididir. Örnek verecek olursak bean, Jelly ve ICB en yaygın olanlarıdır.

Custom Rom; Custom rom özellikle stock romlar üzerlerinde çeşitli düzenlemeler yapılarak üretilen romlar olarak bilinmektedir. Günümüzde telefon teknolojisinde telefon üreticilerinin android diye bilinen cep telefonlarında en yaygın olarak kullandıkları rom custom rom olarak bilinmektedir. Telefon üreticilerinin custom rom kullanmalarındaki sebepler ise custom rom çok daha hızlı olması ve görsellikte çok farklı görünümler elde etmek için son olarak ise düşük özellikli cep telefonlarda çok daha iyi performans ede etmek için custom rom yüklenmekte ve kullanılmaktadır. Custom rom birçok uygulamalar ile yüklenebilir özelliği CWM yöntemleri ile de çok rahatlıkla flaşhbelleklere yüklenme özelliği de taşımaktadırlar.

Rom Türleri Nelerdir?

Bilinen üç adet rom bellek türleri vardır bunlar ise şöyledir.

" } ] }