{ "title": "Röle Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/role-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 14:07:59", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Röle ne işe yarar sorusu, direk olarak elektrik ile ilgilenen insanlar tarafından merak edilmektedir. Günümüzde kullanılan elektrik ve elektronik birçok cihaz içerisinde role bulunmaktadır. Role, bir devre için çok büyük önem taşıyan ve devreyi çalıştırdığı gibi aynı zamanda devreyi koruyan bir elemandır. Gerek otomobillerde gerek asansör devrelerinde olmak üzere çok sık ve yaygın bir şekilde kullanılan röleler tiplerine ve çalışmalarına göre farklı şekillerde bulunabilmektedir. Genel olarak bakıldığında role, elektromanyetik bir alan ile çalışarak elektrik devreleri içerisindeki akım ve voltaj değerlerini kullanarak akım yolunu açıp kapatan bir devre elemanıdır. Rölenin ne işe yaradığını anlamak için verilebilecek en iyi örnek tabi ki otomobillerinin sinyal lambalarının saniye saniye yanıp sönmesidir. Bu işlem, röleye verilmiş olan elektrik akımının role tarafından süreli bir şekilde açılıp kapatılmasıyla sağlanmaktadır. Otomobil üzerinde kullanılmış olan bu röleye kesici role denilir. Bunun yanında sürekli röleler vardır. Sürekli röleler ise genellikle devreyi korumak amacıyla yapılmaktadır. Sürekli röleye verilen elektrik röle içerisinden geçerek tekrar devrede çalışmaya devam eder. Yani burada rölenin çok büyük etkileri bulunmamaktadır. Rölenin en büyük görevlerinden bir tanesi de devrede meydana gelen arızalardan dolayı devrenin yanmasını önlemesidir. Çünkü röle, meydana gelen en küçük kısa devrelerde bile akımı keserek devreye elektrik gitmesini önler. Bu sayede devrenin zarar görmesi engellenir.

Günümüzde en çok ve en yaygın kullanılan röle tiplerinden biri de her evde bulunan kaçak akım rölesidir. Kaçak akım rölesi, günümüzde yasalara göre her evde kullanılması zorunlu olan bir röle tipi olduğu için günümüzde her evde sigorta ve şalter kutusu içerisinde bulunur. Kaçak akım rölesi, adından da anlaşılabileceği gibi ev içerisinde meydana gelen ani akım atışlarında akımı keserek hem insanların elektrik akımına kapılma riskini hem de devrenin zarar görme riskini azaltmaktadır. Bunların haricinde daha birçok röle farklı görevler yaparak farklı işlerde kullanılmaktadır. Rölenin çalışma mantığında küçük bir elektrik akımı rol oynamaktadır. Röleye verilen küçük bir elektrik akımı sayesinde elektromanyetik bir alan oluşur. Bu alan ise direk olarak rölenin akıma yol vermesini sağlar. Genellikle röleler üzerinde 5 bacak bulunur. Bunlardan biri şase, biri artı uç, biri akımın çıkış yolu, biri tetikleme ve son kalan bacak ise düğme ucudur. Rölelerin kullanım alanlarına ve ne işe yaradıklarına göre bu bacaklar kullanılmaktadır. Röle ne işe yarar sorusunun bir diğer cevabı da farklı frekans ve dalgalardan etkilenmemelerine bağlı olarak devre üzerinde anahtarlama görevi yaparak değişik özelliklere sahip olan elektrik devrelerini ve devre elemanlarının kontrol edilmesini sağlar. Bu nedenle kullanılan cihazların düğmelerinde de röleye giden iletkenler bulunmaktadır.

Ülkemizde röleler özellikle dört farklı çeşit olarak karşımıza çıkar. Bunlar manyetik röle, dil kontak röle, termik röle ve aşırı akım yani kaçak akım rölesidir. Bu rölelerin tümü farklı yerlerde kullanılır. Örnek olarak anahtarlama işine yarayan röle olarak dil kontak röle kullanılabilmektedir. Bu röleler direk olarak röle ne işe yarar sorusuna bağlı olarak farklı şekillerde kullanılmıştır.
" } ] }