{ "title": "Regülatör Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/regulator-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 07:27:12", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Regülatör; (Akım dengeleyici) şebekeye seri olarak bağlanan, booster Trafo ve hassas yapıdaki varyak sayesinde çıkışta gerilim regülasyonu yapar. Şebeke geriliminde meydana gelen Güç, Basınç, Frekans, hız ve akım gibi unsurların düşüş ve yükselme gibi dalgalanmalarını önleyip, bu unsurları sabit dengede tutarak, elektrikli cihazı korumaya yarayan bir cihazdır.

Regülatör bunun yanı sıra elektronik sağlanan koruma ile ayar alanı dışındaki gerilim yükselme ve düşmelerinde, gerilim çıkışını elektromekanik kesip, gerilim değişikliğinden dolayı oluşabilecek muhtemel arızaların önüne geçer.

Bu cihaz içerisinde bulunan donanım parçaları ile enerjinin çevreden aldığı bazı faktörlerden etkilenmesinden dolayı yükselmesi veya düşmesini dengeler. (Düşük enerjiyi yükseltir, yüksek enerjiyi düşürür.). Enerji düşürme - yör'ler ise tek fazlı olarak yapılmaktadır.

Regülatörlerin çalışma prensibi

Regülatör genelde trafo ve varyak sistemlere seri olarak bağlanır. Booster (Güçlendirici) olan bu cihaz gerilim dengelemesini en iyi şekilde ayarlar.

Enerjide kısa devre olduğunda, regülatör, oluşan büyük akımların çıkmasını sağlar. Basit seri regülatörler bu değişmelere hemen cevap veremezler. Ama karmaşık yapıda olan regülatör için bu sorun değildir. Şönt sezmeli olarak bilinen bu regülatörler en küçük değişimlerde bile devreye girer. Kısacası regülatörler şebeke ya da yük empedansındaki değişmeler nedeniyle oluşan gerilim dalgalanmasını düzenler ve bunları kullanılır hale getirir.
Günlük hayatta kullanılan maddeler modern teknolojik metotlar kullanılarak üretilir. Bugünün teknolojisinde, her türlü gıda ve tekstil ürünlerinin üretimi için sadece çalışma yerinde değil, birçok yerde, bazı özel hususların sağlanması lazımdır. Çok çeşitli tiplerde fırınlar, ocaklar, kazanlar, kurutucular, sterilizörler ve benzeri. Bunlar; elektrikle, buharla, havayla çalışan tiptedirler zaman, akış, ısı, nem, basınç, Sıvı seviyesi, hareketli mekanik parçaların hızı, vb. Gibi şartlardır. Bu hususları istenen değerlerde tutabilmek için ihtiyaca bağlı olarak çeşitli yapıda regülatör kullanılır. İhtiyaca bağlı olarak yapılan regülatörler karmaşık veya basit yapıda olabilir. Regülatörde mutlaka bir bulucu öğe, yayım organı ve servo motor ve emniyet elemanları bulunur.

Regülatörlerin bazı kullanım alanları

Her türlü bilgisayar sistemleri, ofis ekipmanları, tıbbi ve laboratuvar cihazlarında, ev ve işyeri aydınlatması, komple daire ve ofis beslemelerinde, asansörlerde, deri işleme cihazları , motorlu makineler , market ekipmanları , ısıtma ve soğutma sistemleri, imalathaneler ve atölyelerde kullanılır.
Regülatör çeşitleri

Voltaj regülatörü veya voltaj yükseltici regülatör sistemleri;
Direkt etkili Regülatör: prensibi Mekanik çalışma sistemine dayanır. Direkt etkili, örnek: watt regülatörüdür.

Röleli Regülatör: Pnömotik regülatörde, körüklü bir düzenekle, bir supabın açılıp kapanarak, gaz basıncı yükseldiği zaman fazla gazı tahliye edecek şekilde ayarlar. Çok değişik elektrik Regülatörleri içinde en tanınmışı, hassas cihazlara takılan gerilim ayarlayıcılardır.
" } ] }