{ "title": "Protein Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/protein-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 02:47:45", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Protein Ne İşe Yarar, protein, amino asitlerin zincir halinde birleşerek meydana getirdiği karmaşık ve organik bileşiklerdir. Amino asitler belirli tür, sayı ve diziliş sırasınca karakteristik düz zincirde kovalent bağlarla birbirlerine bağlanmasıyla proteinleri oluştururlar. Proteinler polimer yapıdaki aminoasitlerdir. Her proteinin kendi özgü özelliklerinin olması amino asitlerin dizilim sırasıdır. Organizmalardaki proteinlerin oluşumunda en önemli 20 amino asit bulunmaktadır.

Yunanca birinci dereceden önemli anlamına gelen prota kelimesinden türemiş olan protein, organizmanın en önemli yapı taşıdır. 1838 yılında Jöns Jakob Berzelius, protein bileşiklerini ilk kez tanımlamıştır. Fakat 1926 yılına kadar proteinin organizmalar için ne kadar büyük bir önem teşkil ettiği bilim tarafından anlaşılamamıştır. Organizmanın bütün hücrelerinin içeriğinde protein bulunur ve ayrıca protein bütün biyolojik olayların da yapı taşıdır.

Protein Ne İşe Yarar, Yetişkin bir insanın günde kilo başına 1 gram protein almak zorundadır. Gelişimin ve büyümenin çok hızlı olduğu genç yaşlarda bu oran 3 grama kadar çıkabilmektedir. Kansızlık, ateşli hastalıklar, ameliyat, tiroit bezinin fazla çalışması, gebelik gibi istisnai durumlarda da bir günde alınması gereken protein miktarı artabilir.

Vücudumuz tarafından rahat sindirilen, gerektiğinde başka proteinlere çevrilebilen proteinler, kaliteli protein olarak adlandırılır ve vücudumuzun bu proteinlerden yararlanabilme derecesi de proteinin kalitesine bağlıdır. Kayıpsız kullanılıp da vücudumuzun dışarıdan alması gereken bütün amino asitleri içerisinde barındıran proteinlere ise örnek protein denir ve bebekler için anne sütü örnek proteindir. Yetişkinlerin tüketebileceği örnek protein ise yumurta sarısıdır.

Proteinin %50'si karbondan, diğer %50'lik kısım ise azot, oksijen, hidrojen ve kükürtten oluşur. Büyük moleküllü bileşen olan proteinlerin bu temel molekülü amino asitlerden oluşur.

Proteinlerin yapıları
" } ] }