{ "title": "Oksijen Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/oksijen-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 03:03:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Oksijen ne işe yarar, oksijen vücutta hücrelerin yaşamsal süreçleri açısından gereken enerjinin üretiminde rol oynar. Vücudumuzun enerji üretmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Vücutta enerji kimyasal formda genellikle ATP denilen bir molekül şeklinde üreterek, depolar. ATP kullanıldığı zaman ısı enerjisi oluşur. Bu ATP'nin ADP ye dönüşmesini sağlar. Bunun açığa çıkan enerji vücuttaki kimyasal reaksiyonların beslenmesinde kullanılır. Vücudun ATP üretebilmek için oksijene ihtiyacı vardır.

Vücutta Oksijen ne işe yarar?

Nefesle akciğerlere taşınan oksijen burada kana geçer. Kırmızı kan hücreleriyle vücuttaki bütün dokulara taşınır. Burada hücrelere giren oksijen, mitokondri denen enerji santrallerine ulaşır. Buraya girdiğinde elektron nakil zincirinin halkası olur. Bu zincir montaj hattına benzer kimyasallardan meydana gelir. Oksijen bu hatta elektrik yükünün aktarılmasını sağlar. Elektrik yükü hareket halinde güç üretir. Güç ise ADP ye bir fosfat molekülü ekler ve tekrar Atp ye dönüşmesini sağlar. Oksijen bir anlamda bu hat üzerinde vücudu enerjisini tekrar doldurmak ve vücuda yakıt ikmali yapabilmek için kullanılır. Normalde vücuttaki oksijenin %90'dan fazlası bunu yapmak için kullanılır.

Kimyasalların bir kısmı sürecin engellenmesini sağlar ve zehir olarak tabir edilirler. Elektron nakil zincirini yavaşlatan, kırmızı kan hücrelerine oksijen yüklenmesine engel olarak çalışan karbonmonoksit bu tür kimyasallar arasındadır. Karbonmonoksit zehirlenmesiyle oluşan ölüm hızlı gelişir. Hücrelere oksijen dağılımının aksaması hücre ölümüne yol açar. Vücudun yeteri kadar oksijen alamaması ya da aldığı oksijeni kullanamaması halinde zihinsel faaliyetlerde düşme, fiziksel olarak kasların iş görememesi gibi sonuçlara yol açar.

Vücut aldığı oksijen miktarını arttırarak, daha fazla enerji üretebilir. Oksijenin fazla olması vücudun daha iyi çalışmasını sağlar. Böylece enerjik, tutkulu bir yaşam sürülebilir. Solunumla vücuda giren oksijen, akciğerlerde hava keseciği ve kılcal damarların arasında bulunan zara ulaşır, kanla temas eder. Bir kısmı kanda erir, çoğunluğu alyuvarlardaki hemoglobin denilen proteinle taşınır. İşte bu mekanizmanın bozulmaması gerekir. Dolaşımın düzenli olması vücudun oksijenden gerektiği kadar enerji üretmesi sağlanmalıdır. Vücuttaki oksijen miktarı dar aralıktaki sabit değerler arasındadır. Bunun sağlanması solunum ve dolaşım sistemlerinin mekanizması doğrultusunda işler. Solunum ritmi, akciğerlerde kan akım hızı sinirsel merkezler tarafından idare edilir. Dokulara giden oksijen azaldığında oksijen yetersizliği hipoksi ortaya çıkar. Hipoksi süresinin uzaması vücudun sağlığını ağırlaştırır. Bu durumda vücuda hava ya da direkt olarak oksijen solutulmalıdır. Oksijen tedavisi denilen bu olay normal basınçlı ya da yüksek basınçlı şekilde olabilir. Kişi bu esnada normal basınçlı olanda hava soluyor gibi oksijen solur. Yüksek basınçlı durumda kişi odada atmosfer basıncının üzerinde olan basınçla oksijen solur.

Oksijen ne işe yarar, vücudumuz için neden önemlidir bunlar hakkında açıklamalarda bulunduk. Oksijenin yaşamamız için önemi büyüktür. Oksijen olmazsa vücudumuz enerji üretemez, enerji olmadığında ise ölüm gerçekleşir.
" } ] }