{ "title": "Microsoft Silverlight Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/microsoft-silverlight-ne-ise-yarar.jpg", "date": "20.01.2024 14:24:16", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "Microsoft Silverlight ne işe yarar? Silverlight Microsoft'un açık kaynak kodlu yazılım platformlarından biridir. Bu teknoloji network üzerinden zengin medya verilerini aktarmaya yarar. Microsoftun tarafından desteklenmekte ve geliştirilmektedir.

Web ile uğraşan birçok kullanıcı Adobe flex ismi verilen ürünü duymuştur. Adobe firmasına ait olan bu ürün; actionScript 3.0, Flex MXML ve Flex bölüm kütüphanelerinin tamamından meydana gelen server-istemci tabanlı bir teknolojidir. Adından ileride çok bahsettireceği düşünülen Kullanıcı Arabirimi İşaretleme Betiği (User İnterface Markup Language) web tabanlı teknolojilerinden biridir. Ancak microsoft Silverlight da günümüzde birçok web sayfasında görmeye aşına olduğumuz Flash gibi grafik, animasyon, multimedya ve interaktiviteyi bir uygulama üzerinden sunmayı hedefleyen bir çalışma olmuştur. Planlama aşamalarında video yayınlama aracısı olarak düşünülen ancak gelişme sürecinde bayağı özellik kazandırılan bir ürün olmuştur. Microsoft Silverlight'in en önemli adım planlı ve koordineli bir şekilde Linux ve FreeBSD e verdiği destekle Flash' la kıyaslandığında onu bir adım öne çıkaran çalışma olmuştur. Kaldı ki Linux desteği sunması kullanıcılar tarafında soru işaretleri ortaya çıkardı. Çünkü Microsoft tarafından geliştirilmesi ve Linux desteği vermesi, Microsoft Novell ile Linux implemantasyonu içinde destek vereceğini bildirmesi Adboe Flash ın bu platformdaki müthiş hakimiyetine son verme çabalarının göstergesiydi. Ki şöyle de bir gerçek var, Linux'a verilen destek bakımından Adobe Flash, Windows un çok gerisinde kalmıştır.

Tanıma dikkat edilirse, yapılan işlemler bize flash dosyalarını görme imkânı sunmaktadır. Dolayısıyla web ortamındaki tüm animasyon uygulamaları Flash animasyonuna yöneleceği sanılmaktaydı. Tam da bu noktada Microsoft'tan gelen Silverlight adımı bu yayılmayı engellemiş oldu. Çünkü net 3.0, Visual Stüdyo ve Expression Stüdio gibi ürünlerin oluşturulmasında Silverlight in kulllanımı ve uygulamaların Ar-Ge si için birçok imkân ortaya çıkmıştır.

Silverlight Python un devamıdır. Python geliştirilmesi ve JavaScriptin özelliklerinin Silverlight a kazandırılmasıyla üstün özellikli bir ürün olarak karşımıza çıktığı görülmektedir.

Silverlight tabanlı bir programın içeriğini görebilmek ve uygulamayı kullanmak için silverlight yüklenmesi gerekmektedir. Web tarayıcısı aracılığıyla hem ses hem de video oynatılmasını sağlarken ürünün dikkat çeken detayı Windows Media Player ve Active X eklentilerine ihtiyaç duymamasıdır.
" } ] }