{ "title": "Metre Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/metre-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 04:23:28", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Metre ne işe yarar, Metre, dünyada uluslararası ölçü sisteminde temel uzunluk ölçü birimine denir. Metrenin sembolü m. Harfi ile gösterilir. Metre teriminin yani ölçümünün bulunması ışığın, vakumu alınmış boşluktaki 1/299,792,458 saniye aralığındaki aldığı yol ölçülerek bulunmuş ve belirlenmiştir. Temel uzunluk ölçü birimi olarak tüm dünyada kabul edilip kullanılan metre, kendi içerisinde küçülür veya büyür. Yani bölümlere ayrılır. Bu bölümleri sayesinde kendinden daha uzun veya daha kısa ölçümlerin ifade edilmesine ve hesaplanmasına olanak sağlar. Dünyada neredeyse her maddenin bir uzunluğu vardır. Bu uzunluğu ölçmede de metre en sık kullanılan hatta tek kullanılan temel uzunluk ölçü birimidir. Yollardan tutunda, inşaat sektöründe, tekstilde, dekorasyonda, mühendislikte ve mobilyada kullanılan bir ölçü birimidir.

Metre ne işe yarar, bölümleri nelerdir?
Metre ne işe yarar, dünya ülkelerinin metrelerin eşit olması ile ilgili düşüncelerinden ötürü bunu temin edebilmek için hepsini metre olarak kabul etmiştir. Metre Ekvatordaki dünyanın çevresinin kırk milyonda biri olarak belirlenmiştir. Örnek olarak kabul edilen bu metreye de etalon denilmiştir. İlk olarak platinden yapılan bu metre Fransa'da Sevres'de Milletler arası Ağırlık ve ölçüler bürosunun yer altında bulunan mahzeninde saklanır.

Metre ne işe yarar, uzunluk ölçü birimi olan metre başlangıçta yer meridyeninin kırk milyonda birine eşitti. 1840 yılında Fransa'da kullanılmaya başlanan metre daha sonra tüm dünya ülkelerinin kabul ettiği bir temel uzunluk ölçü birimi olmuştur. Metrenin ilk yapılan prototipi yani uluslararası olan prototipin kesiti X biçiminde olan bir çubuk şeklindedir. Uzunluğunu sınırlayan çizgiler, üst bacak dediğimiz bölümünde nötr ya da orta lif dediğimiz yer üzerinde çizilmiştir. Maddesel ölçüler zaman içerinde biçim değiştirebileceğinden ayar olarak kullanılan madde üzerinde bir sürü çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda da izotopların ayrılması, sayesinde Kriptonun seksen altı, izotopunun ışınımlarından birisi seçilmiştir. 1960 yılında bu belirleyici unsurlar metrenin tanımı olarak kabul edilmiştir. Elde edilen bu ışınım, alçak basınç ve -210 derece sıcaklık ile 86 kripto içinde elektrik boşalması yapan bir lamba ile elde edilmiştir. Bu sayede günümüzde kullanılan metre temel ölçü birimi elde edilmiştir.

Metre ne işe yarar, Günümüzde birçok alan ve sektörde neredeyse yaşamın her noktasında kullanılan metre ölçü birimi biz insanların eşyaları, nesneleri ve maddeleri ölçümlemesinde kullanılan ve ticarete bile yansıyan bir ölçü birimi haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin kullandığı ve temel uzunluk ölçü birimi olan metre artık yeni dünya insanlarının ortak bir ölçü birimi olmuştur.
" } ] }