{ "title": "Lisans Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/lisans-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 18:32:12", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Lisans Ne İşe Yarar, Ticaret hayatı içinde ekonomik göstergelerin olumlu seyrini oluşturan etkenlerin başında ürün kalitesi gelir. Kaliteli ürün marka değerini de artırır. Marka ürüne verilen isimdir. Lisans ise aynı üründen başka yerde üretilemeyeceğinin hukuki güvencesini verir. Lisansa yetki ya da izin belgesi de denilebilir. Böylece ekonomik hayatın esas yapısını oluşturan, mal ve hizmetlerin kaliteli ve hedef kitleye uygun şekilde üretilerek piyasada tutunmasını sağlar. Lisans marka ile isimlendirilir. Lisans türlerini her ekonomik faaliyet içinde bulabiliriz. Bunlar futbolcu lisanslarından, akademik lisanslara, ithalat ihracat lisanslarından otomobil üretim lisanslarına kadar çeşitlidir.

Lisans sözleşmesi

Lisans veren kişi ya da tüzel kişiliğin, belli şartlar altında ve bir bedel karşılığı lisans alan kişiye, markanın ayni ve nakdi haklarını kullanma yetkisi veren sözleşmelerdir. Verilen bu lisans hakkı kişiler arasında ya da tüzel kişilikler arasında da olabilir. Lisans veren markalar, verdikleri lisansın, marka değerini düşürmemesi için gereken tedbirleri alırlar. Mesela kendilerinden marka lisansı isteyen kişilerin aynı iş ile uğraşıp uğraşmadıklarını, alınmak istenen lisansın marka değerinin yükseltilip yükseltilemeyeceğini araştırırlar. Eğer lisans almak isteyen kişiler lisansın marka değerini yükseltebileceğini lisans sahibine inandırabilirler ise marka sahibi lisansı verebilir. Aksi durumda lisansını vermez. Lisans sözleşmesi yapıldığında; lisans veren, lisans verdiğine dair kendi markası üzerine tescil yaptırır. Lisansı satın alan kişi ise kendi markası üzerine lisans tescili yaptırır. Yapılan anlaşmalara göre lisans sahibinin ismi ya da logosu, lisansı satın alan kişinin ürettiği ürün üzerinde gösterilir.

Lisans ne işe yarar, satın alan için önemi nedir?

Lisans markasını alan kişi tarafından kendi siciline kaydettirilmesi belli anlaşmalar ile üçüncü kişilere devredilerek kullanılabilir. Bu nedenle alan kişi lisans sözleşmesini yaparken bu konu üzerinde hassasiyetle durmalıdır. Sözleşmeler de aksi bir hüküm bulunmadıkça sınır olmadığı anlaşılır. Bu sınır Tüm ülkeyi kapsar. Lisans veren kişi ya da kişilik lisans sözleşmesini kısıtlayabilir. Örneğin verilen lisansın belli bölgeler de kullanılamayacağını veya alınan bir futbolcunun belli takımlara karşı oynayamayacağı gibi şartlar getirilebilir. Benzer bir örnekte ise yurtdışında üretilen x isimli bir otomobilin yurt içinde üretilebilmesi için x otomobil firması ile lisans sözleşmesi yapılmalıdır. Bu sözleşmeye göre x aracı aynı şekilde üretilebilir, fakat lisans sahibi firmaya belli oranda gelir vermesi gerekir. Aynı zamanda lisans sözleşmesine ne kadar süreyle ne kadar x marka araç üretileceği, üretim süresinin ne kadar zaman devam edeceği gibi şartlar konulabilir.

Lisans hakkı, tescilli markanın ne kadarının kullanımı için verilir?

Sözleşme de lisans sahibi kendine ait mal ve hizmetin üretimini veya kullanılmasının tamamını veya bir kısmını lisans alan kişiye verebilir. Uygulama da lisansın tamamının verildiği fazla görülmez. Böylesi bir durum markanın itibarının zedelenmesine hatta yok olmasına neden olabilir. Daha çok böyle bir uygulama iflas etmek üzere olan markalar da ve futbolcu transferlerinde görülür. Lisans ürününün yarıdan fazlasının verilmesi de işletmeler için risk ortaya çıkarır. Bu tür işletmeler piyasada karşılarına rakip çıkartmış olurlar. Önemli markalar daha çok yüzde 25 ile 50 arasında lisans hakkı satarak hem kendilerine gelir sağlarlar hem de verdikleri lisans karşılarında rakip olarak duramaz.

Lisans anlaşmazlıkları

Anlaşmazlıklar da yetkili mahkemenin hangi mahkemeler olduğu lisans sözleşmesine konulabilir. Eğer konulmaz ise yetkili mahkeme lisansı veren markanın bulunduğu yerdeki mahkemelerdir. Lisans almak isteyen kişiler, alacakları lisansları yetkili işletme ve kişilerden almak için titiz bir araştırma yapmalılar. Sahte ya da çakma markalardan alınmaya çalışılan lisanslar lisans aldığını düşünün kişileri hayal kırıklığına uğratabilir.
" } ] }