{ "title": "Lapis Lazuli Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/lapis-lazuli-ne-ise-yarar.jpg", "date": "22.01.2024 01:30:15", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "Lapis Lazuli Ne İşe Yarar, Antik Mısır da süs eşyaları, nazarlıklar ve benzeri takı eşyalarının vazgeçilmez malzemelerinden biri olan Lapis Lazulinin ana bileşeni lazurittir. Lapis Lazuli, ismin ilk kısmındaki lapis, Latince kökenli bir kelime olup taş anlamına gelir. İkinci kısımdaki lazuli kelimesi ise lazulu kelimesinin genitif (-in hali) hali olup, kökeni Arapça hatta Farsçaya kadar dayanır ve anlamı laciverttir. Lazuli, aslında bir yerin ismidir. Fakat zamanla bu taş ile ilgisi olduğundan, mavi manasında kullanılmaya başlanmıştır. Lapis Lazuli, bütün olarak incelendiğinde, 'mavinin taşı' veya 'gökyüzü taşı' anlamına gelir.

Lapis Lazuli Nerelerde Bulunur?

En saf ve kaliteli lapis lazuli, Afganistan Bedahşan'da beyaz mermer içinde damarlar ve mercekler halinde çıkarılmaktadır. Afganistan'daki maden yatakları dışında Lapis Lazuli Şili, Ovallenin yakınındaki And dağlarında da bulunmuştur. Fakat buradan çıkarılan bu taşlar lacivertten çok soluk ve açık bir mavi rengindedir. Başka lapis lazuli maden yatakları ise Pakistan, ABD, Kanada, Rusya, Burma ve Angola'da bulunur. Afganistan Bedahşan da bulunan yataklar, dünyanın en eski maden yatakları olup, antik zamanlarda firavunlara lapis lazuli taşı sağlardı.

Lapis Lazuli Ne İşe Yarar?

Lapis Lazuli, yüzyıllar boyunca özellikle mücevher ve oymalarda sıklıkla kullanılmıştır. Ayrıca boncuk, vazo, mozaik ve mücevher kutu yapımlarında da kullanılmakta olan lapis lazulinin; uyumaya yardımcı özelliği olduğu iddia edilir. Lapis lazulinin tıbbi faydalarının da olduğuna inanılır. Öğütülerek toz haline getirilip süt ile karıştırılarak deri apselerine pansuman ve ülsere karşı tedavide kullanılırdı.

Lapis Lazuli Nerelerde Kullanılır?

Babil ve Asurlular tarafından mühür olarak kullanılmakta olan Lapis Lazuli, Mısır'da yapılan arkeolojik kazılar esnasında MÖ 3300 - 3100 tarihlerinde bir yerleşim birimi olan Nakada bölgesinde, Kraliyet dönemi öncesinden kalma mücevherler bulunmuştur. Aynı dönemdeki antik Mısırlı kadınlar tarafından toz haline getirilmiş lapis lazulinin göz farı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Mısır Ölüler Kitabının 140. Bölümünde yazdığına göre göz şeklinde, altından bir muhafaza içerisinde yerleştirilmiş lapis lazuli güçlü bir tılsım olarak kabul ediliyordu. Her ayın son gününde bu sembolik göze sunulan adak sonrası, kullanıcı kötülüklerden korunacağına inanıyordu. Romalılar lapis lazulinin güçlü bir afrodizyak olduğuna inanıyorlardı. Orta çağ Döneminde ise lapis lazulinin sağlığa faydalı bir etkisi olduğunu, ruhu günahlardan, kıskançlık ve korkudan arındırdığına inanılırdı. Fırat Nehri yakınlarında bulunan Ur'un antik Sümer Kraliyet mezarlarında lapis lazuliden yapılmış 6 binden fazla kuş, geyik, kemirgen heykelciklerinin yanı sıra, silindir mühür, tabak ve boncuk bulunmuştur. Bu eşyaların yapımında kullanılan lapis lazuli Afganistan Badehşan'daki madenlerden çıkarılmıştır. Pek çok Akad ve Sümer yazısında, lapis lazuli krallara layık zenginlik ve ihtişamda kullanılan bir taş olarak belirtilmiştir. Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi'nde bulunan Tokalı Kilisesi, lapis mavisi ile ünlüdür.
" } ] }