{ "title": "Kimya Nedir Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/kimya-nedir-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 08:42:28", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kimya Nedir Ne İşe Yarar, maddenin özelliklerini, niteliklerini, yapısını, çeşitli farklı şekillere dönüşmesine, bileşiminde meydana gelen değişimlere, her maddenin ayrı olarak birbirine olan etkisini inceleyen ve çıkan sonuçları ise yasalara bağlayan bilim dalından birisidir. Kimyanın eski Yunancadaki ismi iksir yani öz su anlamına gelmiş olan \"Khimeia\" isminden almaktadır. Kimya bilimi özellikle tarihsel süreci bakımından bakırı kalaya, gümüşü de altına çevrilmesi ile çalışılan \"simya\" biliminden doğarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca kimya 15. Yüzyılda ise bilimsel olarak bir nitelik kazanmıştır. Daha sonra 18. Yüzyıla gelindiğinde kimya çok hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. 20. Yüzyıllarda ise kimya tam olarak doruk noktasına ulaşmıştır. Kimya ne işe yarar, sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kimya Maddeleri İncelerken Nasıl Bir Ayrım Yapar, kimyanın incelemiş olduğu madde aslında fiziğinde konusu olmaktadır. Ancak fizik ile kimyanın arasında inceleme konusunda yöntem değişiklikleri mevcut olmaktadır. Fizik bilimine göre meddeler arasında çoğunlukla bir fark ayrımı yapılmaz, ancak kimya biliminde cisim maddeden ayrılarak incelenmektedir. Özellikle toprak, su, hava, kurşun ve demirden yapılmış olan her şey birer maddedir. Hatta bu maddelerden yapılan her şey ise birer cisimdir. Mesela kimyanın incelemiş olduğu maddeler arasında taş kabartma, demir boru, toprak testleri ve kurşun levha örnek olarak verilebilir. Ancak kimya örneklemede verilen demir boru ile değil yalnızca demirin kendisi ile ilgilenmektedir. Fakat kimyanın diğer bilim dalları arasında hem fizik hem de biyoloji ile oldukça yakın ilişkisi bulunmaktadır. Çünkü fizik maddenin özellikle enerji biçimini inceleyen dalı olan kimya ile birbirini tamamlamaktadır. Birbiri ile ortaya çıkan bu yakınlık sebebi ile \"fizikokimya\" ismi ile yeni bir bilim dalı geliştirilmiştir. Hatta biyoloji ile olan ilişkisinden dolayı da \"biyokimya\" bilim dalı geliştirilmiştir.

Kimya Ne İşe Yarar, kimya çoğunlukla maddeyi oluşturmuş olan molekülleri ve atomu, maddenin kendi yapısında meydana gelen değişimleri, maddenin öteki maddelere karşı vermiş olduğu ilgi ve tepkimeler özellikle kimyanın kendi çalışma alanını meydana getirmektedir. Hatta kimya farklı elementteki atomların birbiri ile olan etkileşimlerini, birleşme yasası ile belirli olan amaçlar için hem etkileşimini hem de özelliğinden nasıl bir şekilde faydalanılacağını incelemektedir.

Kimya Bilimi Kaç Dala Ayrılır, kimya bilimi genellikle incelemiş olduğu maddeleri organik ve inorganik kimya şeklinde iki farklı ana dalı olarak ayrılmaktadır. İnorganik kimya çoğunlukla karbon barındırmayan bütün kimyasal bileşimler ile cansız maddeleri incelemektedir. Ayrıca metal bağlantılı maddeler, karbonik asidin oksitleri ve tuzları da inorganik kimya bilim dalı incelemektedir. Organik kimya ise özellikle karbon içerikli olan bütün maddeleri incelemektedir. Çünkü organik kimya bilim dalının uygulama alanları çok geniş alana sahip olmaktadır. Bu sebeple organik kimya dalı kendi içerisinde aromatik kimya, Alifatik kimya ve albümin kimyası şeklinde üç farklı dala ayrılmıştır.
" } ] }