{ "title": "İşlemci Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/islemci-ne-ise-yarar.jpg", "date": "20.01.2024 05:56:53", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "İşlemci Ne İşe Yarar, İşlemci, Merkezi İşlem Birimi (Central Process Unit) yani CPU olarak kısaca adlandırılır. İşlemci, bilgisayarda bulunan birimlerinin çalışmasını ve birimler arasındaki data (Veri) akışını kontrol eden, datayı işleme görevlerini yapan elektronik bir aygıt, bilgisayarın beynidir. Yani bilgisayardaki işlemleri gerçekleştirip işlemi gerekli yerlere göndermeyle görevli donanımdır. Klavyedeki bir tuşa basmaktan tutun da en kompleks işlemlerde bile oluşan data işlemciden işlenir. Akıllı telefonlardan tutun da televizyonlara, otomatik çamaşır makinelerinden, fabrikalardaki üreten makinelere kadar bütün elektronik sistemlerde işlemci bulunur.

İşlemci, komut verilen veriyi çalıştırmakla birlikte hesap makinesi gibi aldığı yeni verileri bir bütün haline getirerek yeni veriler de üretebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi işlemciler elektronik sistemlerin beynidir. İnsan beyninin vücudun diğer bölümlerine sinir hücreleriyle iletişim kurması gibi işlemciler de transistörler sayesinde elektronik sistemlerdeki diğer parçalara ulaşıp onlara komutlar verir, yönetir. Bu transistörler yarı iletken malzemedir ve içlerinden elektronik sinyaller geçer. Bu elektronik sinyalleri de sinir hücrelerine benzetebiliriz.

1970'lerin ortasında mikroişlemci olarak adlandırılan işlemcilerin üretilmesiyle işlemcilerin bilgisayarlar dışında da yukarıda bahsettiğimiz televizyon, araba gibi elektronik sistemlerde de kullanılmaya başlanmıştır. 1971 yılında ilk olarak Intel 4004 adlı mikroişlemci üretilmiştir. 1974 yılında ise üretilen Intel 8080 adlı mikroişlemci ilk geniş çaplı kullanım alanına sahip oldu. Intel 8080 ile eski modelindeki merkezi işlem biriminin çalışma metotları tam anlamıyla değişim gösterdi. Gelişen teknoloji sayesinde de boyutları küçülen bilgisayarlar, telefonlar için de daha küçük çapta fakat daha gelişmiş mikroçiplerin üretilmesi zorunlu kılındı.

İşlemci ne işe yarar, ALU sayesinde aritmetik ve mantıksal işlem yapma kapasitesine sahiptir. Bu yeteneğiyle giriş ve çıkış birimleri arasındaki verilir, yazılım ile uygun çalışmasını sağlar. İşlemci, makine dili olarak adlandırılan kodlama sistemi ile çalışır. Bu kodlama sistemi bilgisayarımızın anlayabileceği işlem kodlarından oluşur. Bir mikroişlemcinin algılama kapasitesine sahip olduğu bütün kodlara da komut kümesi adı verilir.

İşlemci temel bileşenleri

İşlemcinin ana olarak dört tane bileşeni bulunur. Bunlardan birinin eksikliği işlemcinin düzgün çalışmamasına hatta çalışmamasına neden olur.
" } ] }