{ "title": "İp Nedir Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/ip-nedir-ne-ise-yarar.jpg", "date": "20.01.2024 02:34:33", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
İp Nedir Ne İşe Yarar, IP kısaltması internet protokolü anlamına gelmektedir. İnternet protokolleri bir iletişim sürecinde bağlantıyı gerçekleştiren noktalar arasındaki mesajlaşmayı düzenleyen kurallar dizisidir. Bu protokoller birbirleriyle iletişim halinde olan donanım ve yazılımlar arasında gerçekleşir. İletişimin sürdürülebilmesi için her öğenin protokolü kabul etmesi ve uygulaması gerekmektedir.

Bir ağda ağda hangi protokol kullanılırsa kullanılsın bilgisayarlar birbirlerini fiziksel adresleri ile tanır ve bu adresle iletişime geçerler. Bu adres ağ kartında ya da ağa bağlanmayı sağlayan herhangi bir donanımda değiştirilmesi imkânsız olan 48 bit şeklinde bir numaradır. Her bilgisayar diğer bilgisayarlardan farklı bir IP numarası alır.

İp Nedir, Ne İşe Yarar?

32 bitlik düzendeki IP adresleri kolay okunabilmeleri amacıyla 8 bitlik 4 gruba ayrılmışlardır.

IP ağ üzerinde veri alışverişi gerçekleştiren gönderici ve alıcıyı tanımlar. Veriler yollanırken mutlaka gönderenin IP adresini taşır. Alıcının adresi de domain adrese göre çözümlenir ve gönderilir.

IP adres yapısının 2 bölümü vardır. İlki bilgisayarın bağlandığı özel ağın numarasıdiğeri ise bilgisayarın özel numarasıdır. Veriler router adı verilen yönlendiriciden geçtiği sırada yanlızca bu özel ağ numarasına bakılır. İP adresleri a, b, c, d, e adını alan beş farklı sınıfa ayrılır. A sınıfına giren adresler oktet de denen ilk sayı grubu ile belirlenir ve bu sayılar 2 ile 126 arasında yer alır. Örnek vermek gerekirse 124.0.0.0 numaralı IP A sınıfıdır. B sınıfı ıp'ler ise ilk iki oktetle belirlenir ve ilk okteti 129 ile 91 arasında olmalıdır. C sınıfı IP'lere gelince bunlar ilk 3 okteti kullanır ve ilk oktetleri 192 ile 223 arasında bulunur. D ve E sınıfı ise kullanılmaz çünkü bunlar sadece test amaçlıdır.

Örneğin bir ISS'a telefon hattı ile bağlandığımızda ISS'nin ağına dahil oluruz. Önceden alınmış olan IP adresi havuzundan bize bir IP adres verilir. Mesela IP adresimiz 194.62.15.2 ise ISS mizin aldığı IP adresi C sınıfıdır. Görüldüğü gibi ilk 3 oktet içinde olduğumuz ağı, sondaki oktet ise bilgisayarımızın o andaki adresini gösterir.

IP bilgisayarlar ile veri alma ve gönderme birimleri arasında organizasyonu gerçekleştiren, bu sayede bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan veri iletişim protokollerine verilen genel bir addır. Bu protokollere örnek olarak, dosya gönderme ve alma protokolü FTP, E-posta iletişim protokolü SMTP, TELNET protokolü verilebilir. Sıkça kullandığımız ve WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan Hyper Text Transfer Protocol (HTTP)'de önemli protokollerdendir. IP aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanılabilir. Pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.
" } ] }