{ "title": "Hava Filtresi Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/hava-filtresi-ne-ise-yarar.jpg", "date": "23.01.2024 03:26:31", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hava filtresi ne işe yarar, Hava filtreleri; Motorun çalışma zamanı esnasında, silindire alınan havayı süzen, hava içerisindeki toz ve pislikleri motora girmesini önleyen parçaya hava filtresi denir. Hava filtreleri motora gelen havanın içerisindeki küçük ve motora zarar verebilecek toz zerrelerini süzer ve ateşleme bölgesine tamamıyla tozsuz gürültüsüz bir şekilde hava girmesini sağlar. Günümüzde kâğıt, pamuk ve sünger bazlı hava filtreleri kullanılmaktadır. Araç performansını belirleyen önemli parçalardan biri olan hava filtresi, çok hassas olup (5 mikronluk hassaslıkta), çok küçük parçacıkları bile süzebilir.

Hava filtresinin yeri

Araçlarda hava filtresi, emme manifoldu hava girişinde yer alır. Bazı arabalarda motorun üst kısmındaki plastik hava kutusunun içerisinde bir bölmede, bazı araçlarda ise gaz kelebeğine gelen kalın plastik borunun ucunda, bir kutunun içerisinde bulunur.

Karbüratörlü motorlarda ise hava filtresi, karbüratörün az üzerinde yuvarlak şeklinde bulunur. Hava filtresinin değişimi araçlarda yapılan kilometreye bağlıdır. Genelde 10 bin ya da 15 bin periyodik bakımlarında, değiştirilir. Araç tozlu yollarda kullanılırsa, hava filtresi daha çok kirleneceğinden daha erken de değiştirilmesi gerekir. Ayrıca hava filtreleri değiştirme süreleri aracın marka ve modeline göre değişebilir.

Hava filtresi nasıl temizlenir?

Hava filtresi kirliyse ne olur; Yakıt sarfiyatı artar motorun çekişi düşer, gaz pedalı tepki süresi uzar, egzoz emisyon değerleri yükselir (Kötüleşir.)

Araç hava filtresi suyla benzinle yıkanmaz, temizlenmez temizleme işi, basınçlı hava ile yapılır. Dikkat edilmesi gereken şey filtrenin hava giriş yönünün tersi yönde hava verilmelidir. Örnek olarak; Silindirik ya da simit şekilli hava filtresinde, hava içten dışa verilerek toz ve pislikler temizlenir, zira bu filtre havayı, dıştan içe doğru geçirir Hava filtresi temizliğini aracın periyodik bakımı gelmeden bir iki kez yapabilirsiniz. Anormal bir durum yani aracın çekişinde düşüş, yakıtın artması ya da aşırı kirlenme olmadığı sürece temizlenmese de olur.

Hava filtresinin kullanım alanları
Araç hava filtresi nasıl değiştirilir?

Hava filtresini basit bir iki aletle araç sahibide değiştirebilir. Yedek parçacıya aracını marka ve modelini söyleyip yeni hava filtresi alındıktan sonra, aracın kaputu açılır, hava giriş borusu, emme manifoldunun ucunda hava filtresi bulunup, sökülür. Çıkan hava filtresinin pozisyonuna dikkat edilrek aynı pozisyonda yenisini takılır. Yerine oturup oturmadığı control edildikten sonra kapağını kapatıp bağlantıları sıkılır.

Hava filtresi araç yakıtına etkisi nedir?

Hava filtresi kirlendiğinde veya tıkandığında, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlanır. Motora yeterince temiz hava girmezse, motor çekişi düşer. Araç yakıtı artar.
" } ] }