{ "title": "Göz Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/goz-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 08:39:58", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Göz Ne İşe Yarar, göz, görme duygu organımızdır. Işığı geçirip kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden oluşur. Omurgalı hayvanlarda göz, en gelişmiş duyu organıdır ve insanlarda neredeyse mükemmel hale gelmiştir. İnsanın baş bölgesinde bulunan alın, elmacık kemikleri ve burun kemikleri arasındaki göz çukurlarına yerleşmiştir. Hayvanlarda ise çeşit çeşit gözler bulunmaktadır. Su yüzeyinde yaşayan bazı balıkların iki aşağı iki de yukarı bakan dört gözü vardır. Örümceklerde ise göz sayısı on ikiye kadar çıkabilmektedir. Göz yuvarlağı ve yardımcı organlar tarafından görme işinin gerçekleştirildiği dışarıdan görülebilmektedir. Göz yuvarlığı küre şekline benzemektedir ve dıştan içe doğru üç ana bölümden oluşur.

Göz yuvarlağının bölümleri

Sert tabaka: Kalın, beyaz renkli, sık telli bağ dokudan yapılı gözün en dışında yer alan tabakadır. Gözü dış etkilerden korur ve gözün yuvarlak şekilde kalmasını sağlar. Kan damarları bu tabakada bulunmaz. Kornea adı verilen saydam tabaka ise sert tabakanın göz yuvarlağının ön kısmında incelip küreselleştiği tabakadır. Kornea ve sert tabakanın ön odasındaki sıvı, ışığın kırılmasını ve toplanmasını sağlar.

Damar tabaka: Koroid adı verilen damar tabaka, sert tabakanın altında bulunan gevşek ve ince fakat esnekliği az olan bir tabakadır. Damar tabakanın hücrelerinde siyah renk pigmentleri bulunur. Bu pigmentler gözün yuvarlağının içini siyaha boyarlar ve e içinin karanlık olmasını sağlarlar. Sert tabakanın aksine gözün beslenmesini sağlayan birçok kan damarı bulunur.

Ağ tabaka: Retina adı verilen ağ tabaka gözün, görmesini sağlayan kısımdır. Işığa duyarlı reseptörler ile duyu hücrelerinin uyarılarını beyne ileten sinir hücreleri bu kısımda bulunur. Bu tabakadaki görme sinirleri birleşir ve göz yuvarlağının arkasından beyne doğru gider. Göz yuvarlağının arkasındaki sinirlerin çıktığı yerde görme duyu hücreleri yoktur ve buralar kör nokta olarak adlandırılır.

Ağ tabakanın da üç bölümü bulunur;
Gözün yardımcı organları
Göz ne işe yarar, görme olayının gerçekleşmesi

İlk önce cisimden gelen ışık ışınları, saydam tabakadan, ön odadan ve göz bebeğinden geçtikten sonra göz merceğine gelir. İnce kenarlı olan göz merceği, ışınları birbirine yakınlaştırıp kırar ve cismin gerçek görüntüsünü ağ tabakada yer alan sarı leke üzerine ters olarak yansıtır. Bu ters görüntü, görme sinirlerini uyarır. Bu uyarıları alan görme sinirleri de bu uyarıları beynin arka loplardaki görme merkezine iletir. Görme merkezinde hücreler cismin renkli ve düz görüntüsünü oluştururlar.
" } ] }