{ "title": "Glutamin Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/glutamin-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 13:53:41", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Glutamin ne işe yarar, vücutta farklı bir amino asit olan glutamik asidi kullanarak ürettiği asitlerden biri glutamindir. Vücutta glutamin üretimini olumsuz yönde etkileyen herhangi bir hastalık ya da fonksiyon bozukluğu mevcut değilse vücut ihtiyacı karşılayacak şekilde glutamin üretir. Glutamin, bağışıklık sistemini korur, sindirim sisteminin fonksiyonel olarak çalışmasını sağlar, kas hücresi üretimine destek olur ve vücut fonksiyonlarının düzenli olması için kullanılır. Glutamin üzerinde yapılan araştırmalara göre, glutamin takviyesinin belli oranlarda alınması kas kütlesinin arttırılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle yoğun fiziksel aktivite içinde olan kişilerde aktivite sonrası glutemin düzeyi düşer. Bu noktada glutemin seviyesini normale çevirebilmek için takviye alınabilir.

Glutamin vücut tarafından sentezlenebilen ve yeteri kadar üretilen amino asitlerden biridir. Stres, bazı hastalıklar glutamin miktarının yeterince üretilmemesine neden olabilir. Glutamin kas dokusu ve akciğerlerde depolanır. Eğer yeteri kadar üretilmez ve ihtiyacı karşılamazsa vücut enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmasız kalır. Beraberinde eksiklik nedeniyle sindirim problemleri yaşanmaya başlar. Enerjiyi karşılayamayacak miktarlarda olduğunda vücut halsiz kalır.

Glutamin ne işe yarar, hangi durumlarda kullanılır?

Bilindik bir sağlık problemi yoksa ve kişi ciddi fiziksel aktivitelerle uğraşmıyorsa dışarıdan glutamin takviyesi almaya gerek kalmaz. Fakat bazı durumlarda glutaminin dışarıdan alınması gerekebilir. Glutamin ne işe yarar ve hangi durumlarda kullanılır gelin hep birlikte göz atalım.

İltihaplı bağırsak hastalığı: Bağırsakların iç çeperinin korunabilmesi için glutamin önemli bir amino asittir. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsaklarla alakalı hastalıklarda tedaviye destek amacıyla glutamin takviye amaçlı önerilebilir.

Kanser tedavisi: Kanser hastalarının büyük çoğunluğunda glutamin azlığı yaşar. Bu hasta gruplarında doktor glutamin seviyesini ayarlayabilmek için dışarıdan takviye şeklinde önerebilir. Kemoterapi nedeniyle ağız içinde oluşan yaraların hafifletilmesi ve yine tedaviye bağlı olarak gelişen ishal için glutamin takviyesinden yardım alınabilir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci: Yaralanma, ameliyat, yanık, travma ya da enfeksiyon rahatsızlıklarının ardından kortizol hormon üretimi artar ve bu durum glutamin seviyesinin düşmesine sebep olur. Bu durumlarda takviye şeklinde alınan glutamin travma nedeniyle gerçekleşebilecek ölüm risklerini azaltır. Glutamin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için herhangi bir nedenden dolayı gerçekleştirilen ameliyatlardan sonra oluşabilecek enfeksiyon olasılığını da azaltır.

Anjina: Kalbe kan akışının yetersiz olması nedeniyle yaşanabilecek anjina, çabuk yorulma, halsizlik ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlere yol açar. Bu tür şikâyetler yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Anjina tedavisi uygulanan hastalarda reçete edilen ilaçlara ilave olarak glutamin takviyesi önerilir.

HIV: HIV virüsne bağlı olarak gelişebilecek ishale karşı glutamin takviyesi kullanılabilir. Glutamin sindirim sisteminde gelişen sorunlara iyi gelir ve yaşanabilecek kilo kaybını önler.

Glutamin ne kadar alındığında işe yarar?

Vücut yeteri kadar glutamin ürettiği ve sentezleyebildiği sürece glutamin desteği almaya gerek yoktur. Yoğun fiziksel aktiviteyle uğraşan kişiler şayet glutamin desteği almak istiyorsa bu konuda mutlaka bir doktora danışmalı ve doktorun önerdiği ölçülerde glutamin almaya başlamalıdır. Çünkü farklı aktiviteler ya da hastalıklar nedeniyle alınacak glutamin miktarı kişiden kişiye farklılık gösterir.

Glutamin takviyesi yeterli oranda kullanıldığında bilindik herhangi bir yan etki yaratmamaktadır ve güvenli kabul edilmektedir. Ancak alınabilecek her besin takviyesi mutlaka Uzman kişiler tarafından ayarlanmalıdır. Kişi kendi kendine ölçü belirleyerek glutamin kullanmaktan kaçınmalıdır. Aksi halde bazı yan etkilere maruz kalınabilir. Böbrek rahatsızlığı, karaciğer hastalığı, Reye sendromu olan kişiler glutamin takviyesinden kaçınmalıdır. Glutamin ne işe yarar, merak edenler için umarız faydalı bir makale olmuştur.
" } ] }