{ "title": "Ghz Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/ghz-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 21:01:13", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ghz Ne İşe Yarar, Ghz nedir? Ghz; bir frekans birimidir. Ghz İngilizce Giga Hertz'in kısaltmasıdır. Asıl birim Hertz'dir. Alt kat yoktur, üst katları 1000'er 1000'er çıkar. Kilo Hertz (Khz), Mega hertz (Mhz) ve Giga Hertz (Ghz). 1GHz= 1000 MHz veya bir milyar Hertz'dir. Hertz saniyede yapılan işlem sayısıdır. Bilgisayar ve cep telefonlarının hızı, bir saniyedeki hızda yaptığı işlem sayısı ile ölçülür. Bilgisayar ya da telefonun bir saniyede yaptığı bir işe 1 Hertz denir. Zira bir saniyede yapılan bir işlem, bir Hertz işlem eder. Telefonun işlem hızı 2.3 Ghz ise bu hız 2.3 Milyar Hertz'e eşit olur. Yani telefon bir saniyede 2.3 (23.000.000.000) Milyar adet işlem yapar. Bu; saniyede 2.3 Milyarlık işlem hızı sadece bir çekirdeğin yaptığı işlemdir. Eğer bir sistem 4 çekirdekli ise 2.3 işlem hızını 4'le çarpmak gerekir. Bu da saniyede yapılan 9.2 Milyar (92.000.000.000) işlem anlamına gelir. Özellikle işlemci hızları şu terimle ifade edilebilir; P4 2.4 Ghz, Core 2 Duo 3.0 Ghz, vs gibi.

Ghz ne işe yarar?

Akıllı telefon ya da bilgisayarların özellik bölümlerinde işlemci veya 3.2 Ghz işlemci hızları belirtilmiştir. Bilgisayarda bir program için çalışan birden çok proses vardır. Bilgisayarın kendi sistem programlarının çalışmasının dışında, internette gezerken, bir yandan müzik dinleyip, diğer bir yandan yazı yazabildiğimizi veya hesap işi yapabildiğimizi düşünürsek eğer, bütün bu işleri yapabilmenin nedeni işlemcinin işidir. Bu sebeple Ghz kapasitesi ne kadar yüksekse, bilgisayarın 1 saniyede yaptığı işlem de o kadar hızlı ve fazladır. Bu da donmaların ve programların gecikmesini önleyecektir.

Sanal Ghz İşlemcinin faydası

İşte bu sebeple bugün iki çekirdek, 4 çekirdek ve hatta 8 çekirdekli bilgisayar yapılmaktadır. Bir bilgisayarda temel amaç çok daha yüksek performans sağlamaktır. Şu anda gelişen teknoloji ile birden fazla işlemciyi bilgisayar ana kartına eklemek yerine, sanal çekirdek özellik ile tek bir işlemci eklenip, çekirdek sayısı 2 kart daha oluyor. Örneğin bilgisayarda bir adet intel i5 Ghz işlemci var ama bu işlemci 4 çekirdek gücüyle çalışıyor. Bunun sebebi sanal çekirdek eklenmesindendir. Anlaşıldığı üzere bilgisayara 2 tane i3 eklemek yerine, tek bir tane i5 sanal çekirdek eklenip, bilgisayarda performans artırımı yapılmıştır. Bu durum bilgisayar donanımından tasarruf ettirse de daha performanslı bir işlemci kullanmak için alınacak bilgisayar her zaman daha pahalı olacaktır. Örneğin: i7 Ghz diz üstü bilgisayar, i5 diz üstü bilgisayarlara ((Laptop) göre her zaman daha pahalı olacaktır.
" } ] }