{ "title": "Format Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/format-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 14:16:44", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Format Ne İşe Yarar, Format bilgisayarın hard diskini tabir olarak fabrika ayarlarına, yani başlangıçtaki boş ve kullanıma hazır hale getirmeye denir. Fakat halk arasında ve bu işi bilmeyen kişiler arasında format, bilgisayara Windows'u ya da başka bir işletim sistemini yeniden kurmak olarak bilinmektedir. Ama bu yanlış olarak bilinendir. Bu anlayış formattan sonra işletim ve diğer sistemler yeniden kurulduğu için, formatın bu işlem olduğu sanılmakta. Bilgisayarınızı gerçekten bu işlerden anlayan birine formatlansın diye verirseniz, bilgisayarınızı sistem kurulmadan boş olarak geri alırsınız. Format atılması bilgisayara bunun yanında hard diske zararı olmayan bir işlemdir. Ancak çok sık format hard diski yorar ve hata yapmaya zorlar. Tavsiye olarak hard diskinizde problem olduğunu düşünmüyorsanız, hızlı format seçeneklerini seçmelisiniz. Format atmak bunun yanında işletim sistemini yeniden kurmak en son çare olması gerekmesine rağmen en ufak sorunlarda bile çoğu kişiler tarafından format ya da işletim sistemi kurulumu tercih edilmektedir. Eğer elinizde bilgisayarla gelen ürün kurtarma CD veya DVD'si varsa, bunu kullanarak kendi başınıza bile sisteminizi fabrika ayarlarına getirebilirsiniz. Üretici firmalar tarafından özel hazırlanan bu CD ve DVD'ler Format ve Sistem kurulum işlemini otomatik olarak yapar. Yalnız bu işlem yapılmadan önce kesinlikle verilerinizin yedeğini almanız önerilir. Bu işlem süresi ise yazılım ve sistem geliştiren mühendislerin yazılımı nasıl ve ne kadar fazladan yazılım eklediklerine göre değişmektedir. Örnek, Anti virüs programı, deneme ofis programı gibi marka model ayırt etmeksizin ortalama 1-3 saat arasında zaman alabilmektedir.

Format Ne İşe Yarar, Format Atmanın Yararları Nelerdir; Bilgisayara format atmak ne işe yarardaki amaç şüphesiz bilgisayarın işletim sistemini daha kararlı çalışmasını, rahat ve hızlanmasını sağlamaktadır. Atılan format aynı zamanda bilgisayarın sanal belleğini de rahatlatır. Sanal bellek ise bilgisayarımız açıkken yapılan tüm işlemleri hafızasına kayıt edildiği yerdir. Örnek, bir oyun ya da herhangi bir tarayıcı açılınca sanal bellek devreye girer ve bu sayede açılır. Eğer böyle olmasa bilgisayarda her yaptığımız işlem yerel diskinize kaydedilir ve yerel diskiniz kısa bir süre içinde çöp bilgilerle dolup taşardı. Sanal bellek anlık olan bir hafızadır ve sürekli olarak kendini yeniler yani bilgisayar kapatılıp açıldığında sanal bellek otomatik olarak sıfırlanır. Fakat bilgisayarınız uzun süre formatlanmamış ise sanal bellek bilgisayar açıldığında çok fazla program çalıştırır bunlar ön yükleme olduğundan arka planda çalışır, göremezsiniz. Bunun yanında bilgisayara kurulan diğer programlar, uygulamalar kaldırıldıklarında reg dosyalarında kalıntı bırakır ve regedit dosyaların şişmesine neden olur bu da bilgisayarın ağırlaşmasına neden olur.

Format Atmanın Zararları; Bilgisayara format atıldığında her ne kadar hızlansa da bunu devamlı olarak yapmak bilgisayarın hard diskine zarar verdiği görülmüştür. Bunun nedeni ise format atıldığı zaman C ve D sürücünüz sıfırlanır. Bu bilgiler biçimlendirme şeklinde silinir, yavaş biçimlendirme tavsiye edilen şekli olmakla beraber, yavaş biçimlendirerek format atmak 5-10 saat sürebilmektedir. Disk her hızlı biçimlen dirildiğinde daha hızlı bir şekilde çalışmaya başlar ve veri kaybına uğrar. Yani boyutunda çok az da olsa bir küçülme meydana gelir. Buna örnek, herhangi bir kâğıdın üzerine sürekli olarak yazı yazıp silindiğini düşünelim, bir süre sonra artık o kâğıt kullanılamaz hale geldiği görülür, bilgisayarın hard DİSK'i de çok sık format atıldığında, belli bir süre sonra hard disk kullanılamaz hale gelebilmektedir.
" } ] }