{ "title": "Folik Asit Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/folik-asit-ne-ise-yarar.jpg", "date": "22.01.2024 01:00:43", "author": "Firdevs Yılmaz", "article": [ { "article": "Folik Asit Ne İşe Yarar, vücudumuzun kan yapımında, hücre yenilenmesinde ve hücrelerin yaşaması için gerekli olan, DNA ve RNA üretiminde kullanılan, aynı zamanda bağışıklık sistemimizin çalışması ve güçlenmesi için gerekli bir B grubu vitamini olup, vücudumuza dışarıdan alınması gerekir. Folik Asit vitamini Folat olarak da bilinmektedir.

Folik Asit vitaminine genelde hamileler ve çocuklar daha fazla ihtiyaç duysa da Folik Asit eksikliği normal bireylerde de kansızlığa yol açabileceği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Günlük olarak 100-200 gr alınması gereken Folik Asit hamilelikten 6 hafta önce ve hamilelik sonrası 8. Haftaya kadar günde 600-800 mg arası alınması gerektiği yine uzmanlar tarafından belirtilmiştir.

Folik Asit eksikliği hissedilen durumlar
Folik Asit Ne İşe Yarar; yetişkin bireylerde yeteri kadar alınmaz ise kansızlığa (Anemi) yol açar ve bu da bireyin yorgunluk hissi, nedensiz kalp çarpıntıları, ellerde ve ayaklarda uyuşma, nefessiz kalma, baş dönmesi, bayılma, solgun bir görüntü, unutkanlık, depresyon, saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterdiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Folik Asit kullanımı hamilelikte, çok önemli olup mutlaka Uzman desteği ile bu vitamin takviyesi hamilelikten 6 hafta önce başlaması gerektiği ve hamilelikte 8. Haftaya kadar devam etmesi gerektiği bilinmektedir. Hamilelikten önce anne adaylarında Folik Asit düzeyinin yüksek olması bebeğin anomali riskini azaltmakta yani beyin ve omurilik gelişimiyle ilgili bozuklukları önlemek için gerekmektedir. Hamilelik oluştuktan sonra alınmaya başlanan Folik Asit vitaminin bebeğin anomali doğmasını önlemek açısından etkisi bulunmadığı, kan yapımı için alınmaya devam edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmiştir.

Folik Asit içeren yiyecekler; Karaciğer, mercimek, kuru fasulye, yeşil yapraklı sebzeler kışın özellikle ıspanak tüketmeye dikkat etmelisiniz), brokoli, barbunya, portakal, kuşkonmaz, Ay çekirdeği (Yağ oranı yüksek olduğundan günde 1 avuçtan fazla alınmamalıdır.)

Badem, yumurta. Ayrıca günümüzde bazı paketlenmiş ekmeklerde Folik Asit vitamini bakımından zenginleştirilerek üretilmektedir.

Yiyecekleri bol suyla pişirme Folik Asit Vitamin kaybına uğramaktadır, kısa sürede az suyla pişirme Folik asit kaybını azaltmaktadır.

Folik Asit ayrıca Uzman desteği ile tablet olarak da kullanılmaktadır.

Yeterli düzeyde alınan Folik Asit; uzmanlar tarafından, kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesine destek olduğu, anemi hastalığından korunmayı sağladığı, kandaki homosistein (Bir aminoasittir) artmasını önlemeye yardımcı olduğu, sinir fonksiyonlarını düzenlediği, osteoporoza bağlı kemik kırılmalarını önlediği, ciltteki hücre üretilmesini desteklediği ve yaşlılıkta bunamanın önlenmesine yardımcı olduğu belirtilmiştir.

Folik Asit Zararları; besinler yolu ile alınan Folik Asit herhangi bir yan etkiye sahip olmasa da uzmanlar tablet olarak alınan fazla Folik Asidin (2000 mg üstüne çıktığında) huzursuzluk, uykusuzluk, sindirim şikâyetleri, deride kaşıntı ve döküntü olabileceğini belirtmektedir.

Folik Asit kullanımından önce mutlaka vücudunuzdaki Folik Asit oranını ölçtürmeli ve buna göre Uzman yardımıyla Folik asit vitamin takviyesi almalısınız. Bilinçsiz olarak alınan Folik Asit tabletleri kalp ve damar hastalıklarını tetiklediği belirtilmekte olup bilinçsizce tüketilmemelidir.
" } ] }