{ "title": "Fitil Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/fitil-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 00:42:05", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Fitil Ne İşe Yarar? Tıp dilindeki adı süppozituvar olan fitil, ilaçların anüs yolu ile vücuda verilmesi amacı ile kullanılan pre- parat çeşididir. Hemen hemen 35 derece gibi bir sıcaklıkta eriyen kakao yağı, stearat veya poliglikolden oluşan ve su ile yağda çözünebilen maddeleri içeren fitil, düz bağırsakta erimekte ve etken maddelerin toplardamarlardan emilerek kana karışmasını sağlamaktadır. Peki, fitil ne için kullanılır? “Fitil ne işe yarar” başlıklı aşağıdaki yazımızda sizler için fitilin içeriğinden ve kullanım alanlarından, hangi amaç ile kullanıldığından kısaca bahsettik.

Fitil Nedir ve Ne İşe Yarar?

Fitil genel itibari ile vücuda anüs yolu ile gönderilen mumlu ya da jelli maddeye verilen isimdir. Göden bağırsakta bulunan ılık mukoza zarlarına dokunur dokunmaz erime özelliği gösteren fitilin, bu şekilde içeriğinde bulunan ilaç maddesinin hemen çözülümü gerçekleşmekte ve sonrasında ise bağırsaklar tarafından çok kolay bir şekilde soğurulabilecek bir hal almaktadır. Bu sebep ile de fitil, ilaçların soğurulmasını daha kolay hale getirmeye yarayan bir araç olmaktadır.

Fitiller bölgesel olarak kullanılan herhangi bir ilacın, yoğun uygulamaları için çok fazla faydaya sahip olmaktadır. Buna örnek vermek gerekirse, göden bağırsak iltihaplanmaları üzerinde steroid içerikli fitillerin faydası çok fazla olmaktadır. Bunun yanı sıra, belirtileri arasında acı ile yanma da olan basur rahatsızlığının tedavi edilmesi amacı ile de fitil kullanılmaktadır.

Fitiller birtakım durumlarda m, ide üzerinde rahatsız edici ilaçların yerine de kullanılmaktadır. Buna örnek olarak, bazı kişilerin mideleri aspirine karşı duyarlıdır ve bu kişiler midelerini rahatsız eden ilaçları kullanmak yerine fitil kullanmayı tercih etmektedir. Bunun yanı sıra, hastada mide bulantısıyla gelen kusma olması halinde de ağız yolu ile ilaç verilmemektedir ve böyle bir durum olması halinde hastaya fitil verilmekte ya da kalçadan iğne yapılarak tedavi sağlanmaktadır. Astım rahatsızlığı olan hastaların birçoğu yanlarında astım krizleri için hazırlanmış olan özel fitillerden bulundurmaktadır. Hastada nefes darlığı olması halinde ve hastanın soluk alıp vermede güçlük çekmesi halinde bu fitillerden tek bir tanesi dahi hastayı rahatsızlığından kurtarmak için yeterli olmaktadır.

Fitillerin bir başka faydası ise çocuklar üzerinde uygulanmaları halinde ortaya çıkmaktadır. Bazı çocuklar hap yutmayı sevmemektedir ve böyle bir durumda anüs yolu ile bu çocuklara fitil verilmektedir. İlaçların neredeyse tamamı fitil şeklinde kullanılabilmektedir. Müshillerin ve yatıştırıcı özelliği olan ya da ağrı kesici ilaçların da fitilleri bulunmaktadır.

Fitil Nasıl Kullanılır?

Fitil kullanmanın zor bir yanı bulunmamaktadır. Fitil kullanımı esnasında hasta sol tarafına yatmakta ve butlarını ayırmaktadır. Ardından ise fitil yavaş bir şekilde anüsten iç kısma doğru itilmektedir. Doktorlardan bazıları fitil koyma esnasında sağlığa uygunluk açısından eldiven kullanımının doğru bir davranış olacağını söylemektedir. Fitil koyan kişi kadın ise fitil koyma esnasında tırnaklarının hastaya zarar vermemesi için dikkat etmeleri gerekmektedir.

Fitilin yerleştirilmesinin ardından hasta olan kişinin birkaç dakikalığına dinlenmesi gerekmektedir. Çocuk hastalarda ise annenin çocuğun butlarını bir süreliğine birleştirilmiş vaziyette tutmasında fayda vardır. Müshil olarak kullanılmakta olan fitillerin uygulanmasının ardından dışarıya çıkma ihtiyacı belirebilmektedir. Bunun yanı sıra diğer fitilleri buna benzer bir etkisi bulunmamaktadır.

Geçmiş olsun.
" } ] }