{ "title": "Diyot Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/diyot-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 16:48:13", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Diyot Ne İşe Yarar, Diyot, elektrik akımını tek yönde ileten yarı iletken, iki uçlu bir devre elemanıdır. Elektronik devrelerin en temel yapı taşı olarak adlandırılır. Diyot N tipi ve P tipi iki maddenin birleşimidir ve P kutbuna Anot, N kutbuna ise Katot adı verilir. Bu iki kutup ilk birleştiklerinde P tipindeki maddenin oyukları ile N tipi maddeni elektronları, iki maddenin birleşim noktasında birleşerek birbirlerini nötr ederler ve Nötr bir ortam meydana getirirler. Bu meydana gelen nötr bölge, kalan diğer P tipi maddenin oyukların ve N tipi maddenin elektronların birleşmesine engel olur. Transistörler, entegreler ve lojik devreler diyotların birleşmesiyle yapılırlar.

Diyotlar iki şekilde sınıflandırılırlar
Yarı iletken diyotlar, nokta temaslı diyotların üretimiyle yapılmıştır. Yarı üretken diyotların yapılmasından sonra transistörler, elektronik devre elamanı olarak kullanılmaya başlanmış ve transistörler sayesinde elektronik alanda kısa sürede hızlı gelişmeler yaşanmıştır.

Nokta temaslı diyotlar maalesef ki düşük akım, sıcaklık ve güçte çalışabildikleri için bir süre sonra yerlerini PN Yüzey Birleşmeli Diyotlar almaya başlamıştır.

Diyot Ne İşe Yarar, diyotların bir yöndeki akımları ihmal edilebilecek kadar küçük, diğer yöndeki akımları ise çok büyük olan devre elemanlarıdır. İhmal edilebilecek kadar küçük olan akım yönüne doğru yön/iletim yönü; büyük olduğu yöne ters yön/tıkama yönü adı verilir.

Diyot Ne İşe Yarar, Diyot Nasıl İletime Geçer?

Diyotun N kutbu olan Katot negatif (-) işaretiyle, P kutbu olan Anot da pozitif (+) işaretiyle gösterilir. Diyot sembolü ise akım geçiş yönünü gösteren ok [->] şeklinde gösterilir. Gerilim kaynağının pozitif kutbu Anota, kaynağın negatif kutbu Katota gelecek şekilde gerilim uygulanırsa diyot iletime geçer ve akım akmaya başlar. Bu durum polarizasyon olarak adlandırılır. Eğer diyotta anota negatif; katota pozitif kutup uçları bağlanırsa herhangi bir iletim gerçekleşmez ve buna da ters polarizasyon denilir.
" } ] }