{ "title": "Direnç Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/direnc-ne-ise-yarar.jpg", "date": "20.01.2024 08:53:29", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Direnç ne işe yarar, sorusunun en net cevabı aslında devreye uygulanmış olan gerilimin ve akımın bir uçtan diğer uca ulaşana kadar izlemiş olduğu yol üzerinde bazı zorluklardır. Bu zorluklar aslında iletkenin kalınlığı ya da iletkenin yapılmış olduğu maddelere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda bir nevi dirençtir. Fakat günümüzde elektronik olarak yapılan devreler üzerinde akıma zorluk çıkartmak ve devrenin doğru çalışmasını sağlamak amacıyla dirençler koyulmaktadır. Konulan dirençler genellikle akımın gidiş yönüne konulur ve bu şekilde akımın düşürülmesi gereken yerlerde akımı düşürerek devreyi çalıştırmaktadır. Direnç kısaca ohm olarak gösterilmektedir. Genel olarak bakıldığında elektrik akımına karşı gösterilen zorluğa direnç denir. R harfi direk olarak direnci göstermektedir. Bu nedenle elektronik devrelerde ve devre şemalarında R harfi direnci göstermektedir. Birim olarak direnç W ile gösterilmektedir. Günümüzde kullanılan dirençler yapıldıkları malzemelere göre ve şekillerine göre iki farklı grupta incelenmektedir. Bu dirençlerin genel olarak çalışma prensipleri bire bir aynıdır. Fakat şekilleri ve yapıldıkları malzemeler birbirlerinden çok farklıdır. Bu nedenle kullanım alanları ve kullanım şekilleri de farklılıklar göstererek ayrı gruplara ayrılmıştır.

1. Karbon direnler: Karbon dirençler genellikle kömür tozundan ve reçine tozlarından yapılmaktadır. Bu tozların eritilmesinden elde edilirler. Karbon tozu ve reçine tozlarının karışım oranları direk olarak direncin değerinin oluşmasını sağlamaktadır. Günümüz elektronik devreler üzerinde en çok kullanılan direnç türü tabi ki karbon dirençlerdir. Bu dirençlerin en olumsuz yani ise hassas bir üretim şeklinin olmamasıdır.

2. Telli dirençler: Telli dirençler birçok zaman sabit ve ayarlanabilen olacak şekilde iki farklı grupta incelenmektedir. Bu dirençler farklı güçlerde ve farklı ohmlarda üretilirler. Bu nedenle telli dirençlerin avantajları da çoktur. Bu avantajlarından biri tabi ki değerinin ısınma ya da soğuma gibi durumlarda değişmemesidir. Bunun yanında dayanıklı olmaları birçok devre için olumlu bir durumdur. Fakat maddi olarak biraz daha maliyetli olması nedeniyle her elektronik devrede kullanılmamaktadır.

Kullanımına göre dirençler

1. Sabit direnler: Sabit dirençlerin herhangi bir şekilde değeri değiştirilememektedir. Bu direnç türü, sadece fabrikada verilmiş değerler üzerinde çalışır ve biraz daha maliyetsizdir.

2. Ayarlanabilir dirençler: Ayarlanabilir dirençler ise direk olarak insanlar tarafından değerleri değiştirilen direnç türlerindendir. Buna örnek olarak radyonun ya da diğer manuel ses açma kapama düğmelerini örnek verebiliriz. Çevrilen düğmelerle sesin arttırılması ve azaltılması direk olarak ayarlanabilir dirençlerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Direnç ne işe yarar sorusunun bir cevabı da aslında burada anlaşılmaktadır.
" } ] }