{ "title": "Dil Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/dil-ne-ise-yarar(1).jpg", "date": "20.01.2024 05:24:18", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Dil Ne İşe Yarar, ağız boşluğunda bulunan kaslardan ve mukozadan yapılı olan tat duyusu organımıza dil adı verilir. Yapısında bulundurduğu çizgili kaslar ile çiğneme, yutma ve konuşmada önemli rol üstlenmektedir. Ayrıca kendini en hızlı yenileyen organ olarak da tanınmaktadır. Kök, gövde, dil sırtı ve uç kısmından oluşmaktadır. Üzerinde 4 çeşit almaç bulunan bu organ tatlı, tuzlu, acı, ekşi gibi tat duyularının algılanmasını sağlamaktadır. Tat alma duyusunu üzerinde bulunan alıcı sinirler tarafından sağlanır. Bu duyuların alınmasını sağlayan tırtıklı bölgelere ise papilla adı verilir. Öne eğrilmiş bu organın kalın kenarı ise arka taraftadır. Ayrıca yukarıdan aşağıya doğru daha basıklaşır ve organın tamamı mukoza örtüsü ile kaplıdır. Tek kas olarak kabul edilen bu organın hareket serbestliği de oldukça fazladır.

Dil ne işe yarar, öncelikle en önemli görevi tat alma organıdır. Dokunsal organlardan biri olan dil, çiğneme sırasında besinlerin yoğrulmasını sağlayarak sindirime katılır. Seslerin ağızdan çıkarken söz şeklini almasını sağlamasının yanı sıra yutma olayında da önemli rol üstlenmektedir. Üzerinde bulunan tat tomurcuklarının sayısı 10 ile 50 arasındadır. Bu hücreler aşırı sıcaklık veya aşırı soğuklukta olumsuz etkilenip ölebilirler. Bu hücreler 2 haftada bir kendilerini yenileme özelliğine sahiptirler. Bu tomurcukların sayısı her insanda farklı olabilmektedir. Erişkin bir insanın dilinde yaklaşık 10.000 tane tat tomurcuğu bulunduğu söylenmektedir. Yaşlı insanlarda ise bu sayının yarısı kadar tat tomurcuğu bulunmaktadır. Bu nedenle genç insanlar yaşlılara göre daha iyi tat alabilmektedirler. Tatlı, acı, ekşi, tuzlu olmak üzere toplam 4 çeşit tat bulunmaktadır. Bu tatların hissedilebilmesi için yaklaşık 10.000 moleküle ihtiyaç vardır. Bu nedenle dil her tadı aynı derecede alamamaktadır ve tatların insandan insana göre değişmesi de bu nedenle açıklanabilmektedir.

Dil ne işe yarar, bu kadar özelliğinin yanı sıra fonasyonda da diğer organlar ile hareket ederek seslerin oluşmasını sağlamaktadırlar. Sesin ağızdan çıkarken yuvarlama veya eğilme gibi hareketlerle söze dönüşmesine yardımcı olur.

Ayrıca tat almanın merkez organıdır. Dilin uç kısmı tatlı, ucun hemen arkası tuzlu, dilin yanları ekşi ve dilin arkası da acı tatların hissedilmesini sağlayan alıcıları barındırmaktadır.
" } ] }