{ "title": "Ctrl Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/ctrl-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 06:23:51", "author": "Betül", "article": [ { "article": "
Ctrl Ne İşe Yarar, 'ctrl' klavye üzerinde bulunan bir tuş olup, İngilizce 'Control' kelimesinin kısaltmasıdır. Control kelimesi C-T-R-L harfleri ile kısaltılarak klavye üzerinde gösterilmiştir. Ctrl tuşu klavye üzerinde oldukça fazla fonksiyonu devreye sokma özelliği olduğu için genellikle 2 adet bulunmaktadır.

Ctrl tuşu yalnız başına sadece Windows işletim sisteminde 'Yapışkan Tuşlar' özelliğini açmak için kullanılır. Ancak diğer tuşlarla birlikte kullanıldığında ise farklı bir anlam kazanır. Klavye üzerindeki 2 adet ctrl tuşunun da görevleri aynıdır. Klavye üzerindeki kısa yolları kullanmada çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Sözü geçen tuş kombinasyonları her yazılımda farklı olabilir.

Ctrl tuşuna basılı tutarak harflerden birine basıldığında kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlar. Özellikle web tasarımda ve seo çalışmaları yaparken bu tuşların işlevlerini bilmek büyük kolaylıklar sağlar.

Özellikle işleri sürekli klavye kullanmaktan geçen kişiler için hem zaman hem kolaylık açısından bu kısayol tuşlarını ve bu tuşların verdiği komutları bilmek oldukça yararlıdır. Çünkü bazı durumlarda elimizi mause aramak için klavyeden ayırmaktansa, yine elimizin altındaki klavyeden basit birkaç kısa tuşlama işlemi sayesinde hızlıca komutlar verebiliriz. Bu da bizlere az önce de dediğim gibi hem zaman kazandırır hem de işimizi kolaylaştırır. Bütün kısayol tuşlarını aklımızda tutmak mümkün değildir ancak en sık kullanılan tuşları birkaç sefer kullanmayı denediğimizde, bir sonraki ihtiyaç anında hemen aklımızda belirecektir.

Ctrl tuşuyla birlikte basılı tutacağımız harfler ve fonksiyonları aşağıdaki gibi sıralanabilir

CTRL+A: ctrl tuşuna basılı tutarak A harfini tuşlarsanız, karşınızda bulunan sayfadaki bütün her şeyi seçili hale getirirsiniz. Yazılar, resimler, çerezler vb. Her ayrıntı mavi renkle boyalı hale gelir. Sonrasında isterseniz bunları kopyalarsınız; isterseniz sayfa izin veriyorsa kesip alabilirsiniz. Örneğin müzik çalara fazla sayıda şarkı atıp dinleyecekseniz diyelim. Klasör içerisine girip herhangi bir şarkı üzerine tek tıklayın ve CTRL+A tuşlayın. Klasördeki bütün şarkılar seçili hale gelecektir. Ardından ister sürükleyerek götürün isterseniz de CTRL+C ile kopyalayıp taşıyın.

CTRL+C: ctrl tuşuna basılı tutarak C harfini tuşlarsanız, daha önceden seçili vaziyette olan mavi renkle boyalı her şeyi kopyalamış olursunuz. Yani bu işlem sizi mause sol tuş ile seçme işleminden sonra, elinizi yine mause üzerine götürüp seçili alan üzerine gelip, mause sağ tuş tıklama ve çıkan pencereden kopyala seçeneğini de tıklama gibi uzun bir işlem sürecinden kurtaracaktır.

CTRL+X: ctrl tuşuna basılı tutarak X harfini tuşlarsanız, daha önceden seçili olan metin, fotoğraf veya herhangi bir şeyi olduğu yerden kesip alabilirsiniz.

CTRL+V: ctrl tuşuna basılı tutarak V harfini tuşladığınızda daha önceden en son kopyaladığınız veri, mause imecinin ekranda o an bulunduğu kısmına yapıştırılır. Çok sık kullanılan ve fonksiyonu sayesinde müthiş zaman kazandıran bir kısayol tuş kombinasyonudur.

CTRL+Z: Bilgisayar kullanırken herhangi bir hata yaptığınızda imdadınıza yetişecek muhteşem bir tuşlama sistemidir. Metin yazarken hata mı yaptınız? Korkmayın; CTRL tuşuna basılı tutarak Z harfini tuşlarsanız en son yaptığınız işlemi sizin için geri alacaktır. Paint işlemlerinizde veya Excel sunum dosyalarınızda yine herhangi bir hata yaptığınızı fark ederseniz can simidiniz hazırda bekliyor.

Bütün bu kısayol tuş kombinasyonlarına ek olarak CTRL tuşunun birlikte çok güzel işler yaptığı birçok kısa yol daha mevcuttur. Biz bu makalede CTRL tuşunun işlevi ve en sık kullanılan kombinasyonlarından bahsettik. Sizler de daha detaylı bilgi için, internet siteleri üzerinden araştırmalar yapabilirsiniz ya da bilgisayar kullanımı ile ilgili kitaplardan faydalanabilirsiniz.
" } ] }