{ "title": "Creatine Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/creatine-ne-ise-yarar.jpg", "date": "20.01.2024 20:15:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Creatine ne işe yarar, creatine vücutta meydana gelen bir amino asit türüdür. Bu bir vitamin, steroid, mineral ya da hormon türü değildir. Creatine ya da kreatin temel olmayan üç adet amino asidin bileşimiyle meydana gelmiş bir bileşiktir. Bu amino asitler methionine, glycine ve arginine'dir. Bunlar legal olup, IOC yani Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yasaklanmayan amino asitlerdir. Tüm zamanlarda en fazla kullanılmış olan takviye creatine'dir.

Creatine ne işe yarar?

Yağ içermeyen kas kütlesi artışı, güçte dayanıklılık, protein sentezi artışı, anaerobik performans artışı dendiğinde ilk olarak creatine akla gelir. Creatine yalnız kas gücünü ve boyutunu arttırmaz. Bunun yanında vücut ağırlığını arttırır, vücudun yüksek tempoda daha uzun süre çalışma yapmasını sağlar. Bu vücut geliştirme sporu dışında diğer sporcular içinde uygundur. Creatine kullanan kısa mesafe koşucuları ilk sprint koşusunda normal derecelerinden %5 daha iyi bir sonuç alırlar. Daha sonraki ortalamaları da %15 daha iyi olur. Creatine bunun dışında vücuttaki laktik asit düzeyini de geliştirir. Laktik asit salgılanmasını zamanını öteleyerek vücuda destek olur. Bu etkide kas yorgunluğunu geciktirir. Bu durum sporcular için daha fazla ağırlık kaldırmayı, daha uzun çalışmayı ifade eder.

Creatine nerede bulunur?

İnsan vücudunda creatine 100-115 gram kadar bulunur. Vücuttaki creatine miktarının %97 kadarı kaslarda depolanmış haldedir. Bunun dışındaki kısmı kalpte, beyin ve testislerde bulunur. Vücutta normalde olsa da creatine dışarıdan almaya ihtiyaç duyulan bir maddedir. Normalde yenilen besinlerden günde 1 gr civarında creatine alınabilir. Yarım kilo kırmızı etin içeriğinde 2 gr, aynı oranda ringa balığında ise 4,6 gr, diğer balıklarda da 2 gr creatine bulunur.

Creatine almak güvenli olur mu?

Creatine maddesini 14 yaşın üzerindeki herkes dışarıdan alabilir. Uygun dozda ve şekilde kullanılırsa, creatine zararlı olmaz. Kadınlar açısından da faydalıdır. İlk başta vücutta su tutulduğundan 3 haftada 3-5 kilo kilo artışı olabilir. Creatine bırakıldığı zaman vücuttaki su atılır. Bu süreçte bol su içilmesi ihmal edilmemelidir. Günde en az 3 litre su içilmelidir.

Creatine dışarıdan takviye olarak alındığında, toz, sıvı ve kapsül formlarında alınabilir. Ancak fiyat açısından toz olanlar daha uygundur. Sıvı olarak alınanlar tüketilmeden 20 dakikadan fazla beklerse creatine maddesine dönüşür ve vücuda alındığında hemen atılmaya hazır hale gelir. Toz olan creatine vücutta su tutar, sıvı olan bunu yapmaz. Yani toz olanla daha iri bir vücut formuna sahip olunabilir. Ancak iki şekilde de performans artması olur. Görünüm olarak sıvı creatine kullanıldığında keskin hatlı kaslara, toz kullanıldığında ise iri bir görünüm elde edilir. Fakat toz creatine bırakılınca, ödem gider ve vücut keskin hatlara döner. Creatine her gün 5 gr kadar spordan sonra basit karbonhidratlarla da alınabilir. Ayrıca asitsiz meyve sularının eşliğinde de alınabilir. Glikojen yüzünden kana karışması daha kolay olur. Creatine sadece spor yapılırken değil, her gün kullanılmalıdır. 1 ay kullanımdan sonra, 1-2 hafta ara verilmelidir. Creatine kullanımıyla kaslarda su tutulduğu zaman mutlaka su tüketimi arttırılmalıdır. Creatine ne işe yarar, nasıl kullanılır bunlar hakkında açıklamalarda bulunduk. Umarız faydalı olmuştur.
" } ] }