{ "title": "Carnitine Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/carnitine-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 22:42:37", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Carnitine ne işe yarar, Carnitine, vücutta doğal olarak üretilen ve yağ oksidasyonu olarak tanımlanan süre içinde yağın enerjiye dönüşümünü sağlayan bir tür amino asit olarak tanımlanabilir. Farklı hastalıkların oluşumunu tetikleyen oksidadif stresi kontrol etmeye yardımcı olan bir maddedir. Vücutta karaciğer ve böbrekler doğal olarak carnitine üretir. Üretilen carnitine sperm, kas, kalp ve beyinde depolanır. Vücut tarafından üretilen carnitine oranı genel anlamda yeterli olur. Fakat bazı vücutlarda farklı sebeplere bağlı olarak carnitine üretimi yetersiz olabilir ya da üretilen carnitine hücrelere yeteri kadar taşınamayabilir. Mesela anjin ya da bazı ilaçlar carnitine üretimini olumsuz etkilemektedir. Carnitine ne işe yarar sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Carnitine ne işe yarar?

Carnitine tıpkı bir antioksidan gibi işeleyerek farklı hastalıkların gelişme ve oluşma hızını arttıran serbest radikallere karşı koruyucu bir maddedir. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere vücudu birçok hastalığa karşı korur. Beslenme bozuklukları, şeker hastalığına bağlı gelişen sıkıntıların tedavisinde ve bu tarz hastalıklardan korunmak için carnitine inanılmaz etki sağlar.

Anjin: Yapılan araştırmalara göre sabit anjine sahip olan hastalarda egzersiz yapmayı kolaylaştırır. Bu tür hastalarda egzersiz anında göğüs ağrısı yaşanmasını önler. Fakat anjin hastaları kesinlikle carnitine takviyesini bilinçsiz şekilde kullanmamalı, kullanılacak miktar için mutlaka doktora danışmalıdır.

Sertleşme sorunu: Özellikle şeker hastalığında ve prostat ameliyatlarından sonra sertleşme problemi yaşanabilir. Bu anlamda yapılan çalışmalara göre carnitine erkeklerde sertleşme bozukluğu tedavisinde faydalı olur.

Sperm sayısında azlık: Erkeklerde görülen sperm sayısı azlığı carnitine eksikliğine bağlı olarak gelişebilir. Carnitine takviyesinin sperm sayısını arttırıcı özelliği vardır.

Hipertiroidiiiiiiiizm: Tiroit bezinin aşırı çalışması sinirlilik, uykusuzluk, titreme gibi şikâyetlere yol açabilir. Carnitine bu anlamda yaşanan şikâyetleri azaltmak için kullanılabilir. Ancak yaşanabilecek yan etkilere maruz kalmamak için carnitine kullanımı mutlaka doktora danışılarak yapılmalıdır.

Sportif performans: Sporla uğraşan çoğu kişi müsabakaya çıkmadan önce carnitine takviyesi kullanmaktadır. Carnitine takviyesi sağlıklı bireylerde fiziksel performansın artmasına yardımcı olur.

Kalp krizi: Kalp krizi geçiren kişileri bir sonraki ataktan koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kalp krizinden korunmak için reçete edilen ilaçlara takviye amaçlı carnitine kullanımı 2. Kalp krizi riskini azaltır. Carnitine takviyesinin kalp krizi ilaçlarıyla birlikte kullanılıp kullanılmayacağına dair mutlaka doktora danışılmalıdır. Çünkü bu konu hakkında yeteri kadar çalışma bulunmamaktadır.

Periferik damar tıkanıklığı: Yapılan çalışmalara göre carnitine takviyesi akut damar tıkanıklığı ya da damar sertleşmesi nedeniyle oluşabilecek periferik damar hastalıkları, ağrı ve bacaklarda kramp gibi şikâyetlerin azaltılmasına yardımcı olur.

Diyabetik nöropati: Kan şekerini düzenleyici etkisi olan carnitine, kan şekerinin uzun süre sabit değerlerde kalmasını sağlar. Sinir hasarı, his kaybı ve ağrı şikâyetlerine yol açan diyabetik nöropati carnitine takviyesi sayesinde azaltılabilir.

Alzheimer hastalığı: Alzheimer hastalığını kesin olarak durdurduğuna dair bir çalışma olmasa da Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı etkiye sahiptir.

Böbrek hastalıkları ve diyaliz: Carnitine üretimi böbreklerde gerçekleştiği için böbreklerde oluşan herhangi bir rahatsızlık carnitine üretimini olumsuz etkileyebilir. Bu anlamda doktor carnitine takviyesi önerebilir.
" } ] }