{ "title": "Burun Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/burun-ne-ise-yarar.jpg", "date": "21.01.2024 04:46:12", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Burun Ne İşe Yarar, Burun, yüz üzerinde alın ile üst dudağımız arasında bulunan, beş duyu organımızdan koklama ve nefes alma işlevi olan, bir taraftan yutağa diğer taraftan da burun boşluğunun iki delikle dışarıya açıldığı koklama ve solunum organımızdır.

Burnun içinde
Burunun Nefes ve Koku Alma İşlevi Nasıl Olur?

Dışarıdan alınan hava, burnun içinin tüylü ve nemli olması ve burun kılları, mukus sayesinde temizlendirilir, kılcal damarlar sayesinde de solunum havası ısıtılır, mukus bezleri sayesinde de hava nemlendirilir. Burun boşluğunun üst kısmında koku ise almaçlarımız ve duyu sinirlerimiz bulunur. Bu bölge sarı bölge olarak adlandırılır. Koku alma duyu organımız burnun ana işlevini yapabilmesi için kokunun mukus tabakasında çözünmüş olması gerekir. Burada çözünen madde koku alma duyu hücrelerini uyarır ve bu uyarılmış koku hücreleri, nervus oflactorius (Koku siniri) adlı sinirler aracılığıyla beyne iletilir.

Burnun Fonksiyonları
Bazı Burun Hastalıkları
Sinüs, yüz kemikleri içerisinde bulunan hava boşluklarına denir. Bu hava boşluklarının iltihaplanmasına ise sinüzit adı verilir. Soğuk algınlığı veya alerjik bir hastalık gibi herhangi bir sebepten dolayı fazla miktarda mukus salgılanması ile sinüzit meydana çıkar. Sinüzit sonucunda baş ağrısı, burun akıntısı, yüzde dolgunluk hissi, yanaklarda ağrı, üst dişlerde ağrı, gözlerde veya gözlerin gerisinde ağrı oluşabilir.
Alerji yani alerjiye neden olan maddelerin burun mukozasına temasıyla alerjik nezle oluşur. Havada bulunup da burna solunumla giren parçacıklara karşı vücudun gösterdiği normal olmayan reaksiyonlardır. Alerjik nezlede burunda kaşıntı, gözlerde ve boğazda kaşıntı, hapşırma gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
En çok görülen burun hastalıklarındandır. Ön ve arka burun kanamaları olarak iki sınıfa ayrılan burun kanamalarının önemli ya da önemsiz birçok nedeni olabilir. Arka burundaki kanamalar ciddi kanamalardır ve bu kanamalar için Uzman bir doktora başvurulması gerekir. Arka burun kanamaları genellikle yaşlılık veya tansiyondan dolayı meydana gelir.

Ön burun kanamaları ise burun karıştırma, burun ameliyatları, çarpma, yüzme, dalma, burun içi eğriklikler, ısıtma sistemlerinin havayı kurutması, hamilelik dönemi gibi hormonal dönemler gibi daha birçok farklı neden meydana gelebilmektedir.
Burnun önde kıkırdak ve arkada kemikten oluşan bir yapısı vardır. Doğum esnasında, sonradan (Kırılmak gibi) ve hatta kalıtsal olarak bu kıkırdak veya kemik sisteminde yamukluk meydana gelebilir. Bazı eğiklikler solunumu etkilemese bile solumu zorlaştıran eğiklikler için Uzman bir doktora gidilmesi gerekir.
Genizdeki veya sinüsteki mukus zarının iltihaplanmasıyla meydana gelir. Geniz yolunu tıkayabilirler veya tıbbi tedaviden sonra tekrardan oluşabilirler. Maalesef ki takip edilmeleri gerekir.
Yukarıda belirttiğimiz sinüslerde (Yüz kemikleri içer, sindeki hava boşlukları) iyi huylu veya kötü huylu bazı tümörler görülebilir. Papilom adı verilen tümörler, iyi huylu tümörlerden en bilineni ve sıklıkla meydana gelenidir. Yassı hücreli kanser ise sinüslerde en sık görülen kötü huylu tümörlerdir.
Burun tıkanıklığı sebebiyle ağızdan nefes almak zorunda kalınır. Ağızdan nefes alındığında ise ağızda kuruluk, koku ve tat almada bozukluk ve en belki de en kötüsü uyku sorunlarına neden olur. İleri seviyelerde burun tıkanıklığı sebebiyle boğazlarda enfeksiyon oluşabilir, horlama, yüksek tansiyon, çocuklarda ise orta kulak iltihabı gibi sorunlara neden olabilir.
" } ] }