{ "title": "Bobin Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/bobin-ne-ise-yarar(1).jpg", "date": "20.01.2024 00:34:39", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Bobin Ne İşe Yarar, İzole edilmiş bakır tellerin genellikle silindir biçiminde yalıtkan bir makaraya sarılmasıyla oluşan, içerisinden elektrik akımı geçirilen birimi “H”, simgesi “L” olan bir aygıttır. Bir elektromanyetik bobin bir endüktans ya da elektro mıknatıs oluşacak biçimde genelde nüve ad verilen dayanıklı yalıtkan üstüne izole edilmiş bakır tellerin yan yana veya üst üste sarılarak oluşan devre elemanıdır. Bobin iletken üzerinden geçirilen akımı manyetik alan oluşturarak enerji dönüşümü gerçekleştirir. Aksi durumda manyetik bir cisim manyetik alan çizgisi bobini keser şekilde hareket verilirse bobin akım meydana gelir. Meydana gelen bu akım temel akımdır.

Bobine (AC) Alternatif Akım uygulanırsa bobin çevresinde akımın yönü sürekli değiştiğinden dolayı manyetik alan oluşur. DC devrede bobinin akıma gösterdiği direnç, bobinin yapıldığı metalden kaynaklı omik dirençtir.

Bobinler (DC)'ye Doğru Akıma direnç göstermez ama AC akıma direnç gösterir.

Bobinin sarıldığı kısma makara, mandren veya karkas, mandren üzerine bir tur yapışına spir, tur veya sarım denir. Sarımlar genellikle vernikli (İzoleli) bakır tel ile yapılır.

İndüktans, bobinin kendini etkileme derecesidir. İndüktansın birimi “henry”dir. Bir henry, bobinden geçen 1 A değerindeki AC akım, 1 saniyedeki değişimi, 1 volt zıt elektromotor gücü (EMK) oluşturursa bu, bobinin indüktansına karşılık gelen sayıdır. Henry, indüktans bakımından çok yüksek değere karşılık geldiğinden uygulamada genelde henry'nin ast katı kullanılır.

Bobinler ile kondansatörler kısmen birbirlerine benzerler. Benzerlikleri; her iki devre elemanının da enerjiyi harcamayan reaktif devre elemanı olmalarıdır. Kondansatörler elektrik yükünü depolayabilirken, bobinler de elektrik enerjisini kısa bir süre manyetik alan olarak depolar. İki devre elemanın farkı ise; kondansatör devreye bağlıyken gerilimi geri verir (Faz farkı), bobinler ise gerilimi ileri kaydırır.

1 H = 1000 milihenry = 1000000 mikrohenry.

Bobin Çeşitleri
Bobinlerin Kullanıldığı Alanlar

Doğru akım bobinleri; Televizyon devreleri, radyo devreleri, anten yükselteçi ve besleme kaynaklarında kullanılır.

Alternatif akım bobinleri; motorlarda, transformatörlerde, generatörlerde, kullanılır.
" } ] }