{ "title": "Bcaa Ne İşe Yarar", "image": "https://www.neiseyarar.gen.tr/images/bcaa-ne-ise-yarar.jpg", "date": "23.01.2024 04:27:02", "author": "Firdevs Yılmaz", "article": [ { "article": "Bcaa Ne İşe Yarar, Kas dokularının mükemmel seviyede korunmasını sağlamak için, kas sisteminde depo edilen besleyici madde miktarını artıran insülin hormonun salgılanmasına yardımcı olurlar. Bcaa'lar bütün protein yapımında kullanılır.

Profesyonel sporcular, aktif ve dengeli spor yapanlar hatta bazen sınırları zorlayacak şekilde antrenman yapanların kaslarını geliştirmek, korumak için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve çok fazla enerji harcarlar. Vücuttaki bu enerji öncelikle glikojen depolarından karşılanır. Ancak belirli bür süre sonra tüken bu depolar Bcaa'ları yakmaya başlar ve kas sisteminin ihtiyaç duyduğu en kaliteli çeşididir. Bcaa'lar eğer dışarıdan alınmaya başlanmaz ise ne kadar sporda yapsanız zayıflamaya başlayacak ve kaslarınız zayıflayacak ve erimeye başlayacaktır. İşte bu noktada Bcaa takviyesi çok önemlidir.

Bcaa'nın açılımı ' Branced Chain Amino Acid' olup Türkçe anlamı ise 'Dallara Ayrılmış Amino Asit Zinciri'dir. ' Bcaa'lar üç önemli amino asitten oluşur. Bunlar İzolösin, Lösin ve Valin'dir. Bu amino asitler vücudumuz tarafından üretilmez dışarıdan takviye yapılmalıdır.

Bcaa‘ları oluşturan bu üç amino asidin yararları;

Lösin, besin takviyesi olarak kas proteinlerinin sentezlenmesini artırır, kan dokularını erimesini yavaşlatır, kandaki şeker seviyesini dengeler, hormon üretimini çoğaltır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, karaciğerde kas ve yağ dokularında kullanılır.

İzolösin, kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunarak enerjiyi sabit tutarak kan dokusundaki enerjiyi açığa çıkartmak için parçalanır.

İzolösin eksikliğinde baş ağrısı, depresyon, sersemlik, bitkinlik, asabiyet gibi belirtiler görülebilir.

Valin, Merkezi sinir sistemimizin düzgün çalışması için gereklidir. Yoğun antrenman esnasında vücudun enerji ihtiyacını glikozdan alınmasını yardım ederek, kasların yakılmasını önler.

Karaciğerden fazla nitrojen atılmasını ve gerektiğinde diğer dokulara taşınmasına yardım eder. Karaciğer ve safra kesesi hastalığının tedavisine yardımcı olur. Ayrıca beyin hasarlarında ve alkolden dolayı oluşan beyinde oluşan hasarların giderilmesine yardımcı olur.

Bcaa ne İşe Yarar?
Bcaa Kullanımı; Kan dokusundaki amino asitlerin %50 yakın kısmını Bcaa'lar oluşturur. Dışarıdan takviye alınmaz ise kas yıkımına neden olur. Bcaa'lar protein içerikli tüm gıdalarda bulunur. Fakat kırmızı et ve süt ürünlerindeki oranı oldukça fazladır. Ayrıca peynir altı suyu ya da yumurta proteini de ek gıda olarak alınmalıdır.

Bcaa'lar ayrıca kapsül ve toz şeklinde bulunmaktadır.70 kg üstü için günde 10 gr 70 kg altı için ise günde 5 gr alınması tavsiye edilmektedir. Bcaa'ları kapsül veya toz olarak kullanacak iseniz bir uzmandan destek almalısınız.
" } ] }